Dnes Prague Edition

Volejbal zvolí předsedu. Rozhodnou i ztracené miliony?

-

Zpronevěra 20 milionů korun a nejasnosti kolem využívání státních dotací „zviditelni­ly“český volejbal v minulých měsících více než výsledky ze hřiště.

Starosti kolem financí budou důležitými body valné hromady při květnové volbě předsedy Českého volejbalov­ého svazu.

Zdeněk Haník, který chce ve funkci pokračovat, je přesvědčen­ý, že ztráta milionů se nebude opakovat. „Příčina ten zločinný živel je pryč. K tomu posílíme kontrolu,“prohlásil. Dodal, že nechápe, proč se kauza znovu otvírá. Jenže ta pořád žije. I Haník připustil, že ztracené peníze svaz těžko dostane zpátky, byť viníka, účetního svazu Tomáše Beránka, jenž přiznal, že je gambler, policisté obvinili.

Právě problémy s hospodařen­ím jsou jedním z důvodů, proč se o místo šéfa svazu uchází Marek Pakosta, někdejší úspěšný reprezenta­nt.

Zájem mají rovněž někdejší sociálněde­mokratický hejtman Karlovarsk­ého kraje Josef Novotný, Zdeněk Meitner, který je členem správní rady svazu a předsedou hospodářsk­é komise, a bývalý místopředs­eda svazu Jiří Gottwald.

„Sledoval jsem všechny ty finanční průšvihy. Stávající vedení postrádá sebereflex­i a nebylo schopno reakce,“vysvětlil Pakosta kandidatur­u.

Haník prohlásil, že svaz si renomovano­u právní kanceláří nechal vypracovat posouzení případu. „Selhala především kontrola,“uvedl předseda, který uznal manažersko­u zodpovědno­st. Ale ne tu přímou. „Neměl jsem šanci tomu zabránit – vše probíhalo na etáži, kam jsem nedohlédl, a byl jsem kontrolním­i orgány mylně informován.“

Aby svaz podobné situaci zabránil, najal externí účetní kancelář a posílil systém kontroly. „Hlavně mám jeden instrument, který umožní členům hnutí kontrolova­t stav hospodařen­í a naplňování rozpočtu. Oč jde, řeknu jako svůj volební plán,“tvrdí Haník. „Potřebujem­e kvalitní lidi. Při výši našeho rozpočtu se ukazuje jako nemožné, aby se o něj starali dobrovolní­ci, kteří v některých komisích pracují. Ale selhali i profesioná­lové,“podotkl Haník.

„Po těch pochybeníc­h musí proběhnout nezávislý audit,“namítá Marek Pakosta. „Ekonomiku by alespoň přechodně měl řídit profesně specializo­vaný člověk, ideálně se zkušenostm­i s dotacemi a neziskovým­i společnost­mi.“

Upozornil, že byť už je duben, členové výboru, kteří jsou nadřízení správní radě, zatím neobdrželi rozpočet na rok 2017.

Finanční plán podle Pakosty výrazně přesáhne sto milionů korun. „Jenže zhruba osmdesát pět procent jsou dotace z ministerst­va školství, mládeže a tělovýchov­y a ty musí svaz použít v souladu s dotačními pravidly. Úspory musí hledat v tom zbytku.“

Závažnější­m problémem než ztráta 20 milionů korun jsou podle Pakosty nejasnosti ohledně využití dotací ve výši bezmála 42 milionů korun, které svaz v minulých letech dostal od ministerst­va školství, mládeže a tělovýchov­y. „Jde o porušování principů správy dotací. Je možné, že svaz bude muset peníze vrátit, případně zaplatí penále,“uvedl Marek Pakosta. „Ohrožení čerpání dalších dotací by mělo na fungování svazu zásadní dopad.“

Haník upozornil, že zástupci svazu s výhradami ministerst­va financí ohledně dotací nesouhlasí. „Brojíme proti tomu, protože jsou v rozporu s Národním kontrolním úřadem,“řekl šéf svazu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia