Dnes Prague Edition

Další olympijská prohra

- Pohled Miroslava Němého reportéra MF DNES

Skolegy při práci na zimních i letních hrách používáme pojem „olympijská bublina“, který pro nás značí uzavřený prostor, v němž platí jen a pouze pravidla pánů pěti kruhů. Jejich rajon, jejich sponzoři, zásady, barvy a symboly.

Nic proti, jen by se bublina nesměla vytvořit i kolem hlav bossů Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru.

Pro ilustraci si představte, že nemáte platební kartu Visa v „olympijské bublině“si tím pádem nekoupíte ani čaj, nenajdete-li v peněžence hotovost. V tomto je MOV zcela neúprosný. Pije se Coca-Cola, chodí se do McDonald’s. Dojde-li na lámání hamburgrů, strážci coubertino­vských ideálů se promění v nemilosrdn­é obchodníky. Proč ne!

A to je nám ale překvapení, že tak postupoval­i také šéfové NHL, velmi výdělečné a mocné sportovní ligy.

„Nabídli jsme jim stejné podmínky a oni očividně chtějí více,“citoval šéfa MOV Thomase Bacha web Inside the Games. Proč by nechtěli?

Olympijské hnutí se spolu s Mezinárodn­í hokejovou federací zachovaly velmi pokrytecky a u prvního z nich je to bohužel symbolické.

Stokrát se mohou Bach i šéf NHL Gary Bettman zaštiťovat ušlechtilý­mi frázemi o rozvoji hokeje, olympijské myšlence či třeba „okrádání fanoušků“(slova hokejového předáka Reného Fasela), ale tohle byl především spor o peníze.

Je to možná smutné, ale nejen fanoušci Cimrmana vědí, že si nad tímto stavem věcí mohou leda povzdechno­ut.

Olympiády mají problém v tom, že to často veřejně nepřipoušt­ějí. Nikoli náhodou strmě klesá finální počet žadatelů o hry. Ideál netáhne tak silně jako v minulosti, pokud ještě vůbec. Olympiády bývají zoufale předražené a přinášejí problémy, zvlášť v tak nestabilní­m světě (bezpečnost, korupce, protesty).

Z osobní zkušenosti tvrdím, že olympiáda je studnou, z níž se báječně osvěžíte jedním příběhem za druhým, ale děje se tak díky vodě (sportovcům), nikoli jejím stěnám (organizáto­rům). Kulisy v Rio de Janeiru připomínal­y navoněnou bídu a člověk neustále dumal, je-li lepší investicí olympijský stadion, nebo nemocnice pro chudé.

NHL chtěla víc peněz či televizníc­h práv. Chtěla tak na základě rozhodnutí vlastníků klubů, což je celkem zajímavý kontrast s notorickým uplácením při kandidatur­ách na letní i zimní slavnosti.

NHL má problém, naštve mnohé fanoušky i hráče, ale její produkt zůstane stejný. Olympijský produkt se nyní zhorší. Ohánění se ideály občas zabírá, nikoli však ve střetu s ryzími obchodníky. Zvlášť ne s těmi, kteří vidí, že „idealisté“profitují lépe než oni.

Že to Bach a spol. nepochopil­i, je jen jejich chyba. A jejich prohra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia