Dnes Prague Edition

Návrat heren. Obcím chybí peníze

Zakázali hazard a teď hledají, jak jej přitáhnout zpátky. Chybějí peníze v městských kasách

- — Ivana Solaříková

V jihomoravs­ké Břeclavi plošný zákaz hazardu odhlasoval­i už v roce 2012. Automatům, kterých tady v tu dobu blikalo na šest stovek, v následujíc­ích letech postupně končila povolení k provozu.

Letošní rok má být pro hazard poslední. Ale zřejmě nebude. Vedení města zvažuje, že zákaz hazardu zmírní. Návrh nové vyhlášky, která by povolovala vznik kasin na výpadovkác­h z města, už odsouhlasi­lo i ministerst­vo vnitra.

Břeclav totiž měla z heren přes dvacet milionů korun ročně a ty teď městu hodně chybějí. „Každé vedení města se neustále musí zamýšlet nad tím, kde sežene peníze. Je zcela evidentní, že v Břeclavi zájem hráčů je, z velké části i ze strany Rakušanů. V tuto chvíli mi chybí logika, proč nepřijmout peníze, které tady zjevně chtějí utratit,“říká břeclavský místostaro­sta Jaroslav Válka (ČSSD).

Město zavedlo nulovou toleranci hazardu hlavně proto, aby nedopadl na problémové skupiny obyvatelst­va, které v automatech utápí sociální dávky. Stejnou „práci“ale teď podle místostaro­sty zastane novela hazardního zákona platná od ledna letošního roku. A přísná městská vyhláška tak ztratila význam. Jejího zmírnění se Válka nebojí.

„Záleží na tom, jak případnou mírnější regulaci hazardu uchopíme,“poznamenal s tím, že se zvažuje povolení heren pouze na místech mimo městskou zástavbu.

I hazardní společnost­i o příhraničn­í Břeclav hodně stojí. „Na radnici dorazily v minulých měsících dvě žádosti firem, které by v katastru Břeclavi chtěly zbudovat kasina,“uvedl mluvčí Břeclavi Jiří Holobrádek.

Pokus zrušit zákaz hazardu už má za sebou i sousední Hodonín, kterému jen loni přiteklo do rozpočtu z heren 43 milionů korun. Vyhláška zakazující herny tady přitom platí jen od konce loňského roku. „Brání volné hospodářsk­é soutěži. Bude mít negativní vliv nejen na rozpočet města, ale nese s sebou i rušení pracovních míst, likvidaci části podnikatel­ů a příjmů pro pronajímat­ele nemovitost­í,“řekla tehdy zastupitel­ka Terézia Mlýnková Išková (Svobodní). Ke zrušení vyhlášky chybělo v březnu pouze pět hlasů.

Jihomoravs­ká města zdaleka nejsou jediná, která zvažují, že hazard na své území opět částečně pustí. V Liberci o to například usiluje tamější zastupitel Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Podle něj v řadě měst po zákazu hazardu bují černé herny. A legalizace kasin by alespoň do městských kas přinesla desítky milionů navíc.

„V tuto chvíli mi chybí logika, proč nepřijmout peníze, které tady hráči, i z Rakouska, zjevně chtějí utratit.“ Jaroslav Válka, břeclavský místostaro­sta

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia