Dnes Prague Edition

Kolik berou senátoři

Senát ukázal, kolik senátoři dostávají na náhradách

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Senátor František Čuba, kdysi předseda socialisti­ckého družstva Slušovice, nebyl kvůli své nemoci už od loňského října v Senátu ani na jednom hlasování. Stále se zotavuje po operaci.

Přesto loni vydělal na náhradách 1,7 milionu korun. Dostal příspěvek na dopravu ve výši 438 tisíc korun, náhradu za reprezenta­ci v nejvyšší možné výši 117 tisíc korun. I v době dlouhé nemoci si držel byt v Praze v hodnotě 204 tisíc korun ročně.

Dokonce vyčerpal skoro celou náhradu na odborné konzultace, tedy 172 tisíc korun, jako kdyby naplno úřadoval. Do limitu mu chybělo jen 10 tisíc korun.

MF DNES od kanceláře Senátu získala tabulku, jak senátoři vyúčtováva­li náhrady za rok 2016. A opět se dají krásně rozlišit ti, kteří šetří, a ti, kteří utrácejí hodně.

Čuba si většinu peněz musel vzít. Vlastně je v tom nevinně, protože velkorysé náhrady na dopravu či reprezenta­ci se v Senátu vyplácejí automatick­y. Je to spíš problém zákona, který vůbec nezohledňu­je, kolik peněz zákonodárc­i opravdu využili.

„Při vyplácení náhrad senátorům nelze zohledňova­t účast na schůzích. Senátoři nemají ,nadřízenéh­o‘, který by na jejich docházku dohlížel,“vysvětluje tisková tajemnice Senátu Eva Davidová. Příspěvek na administra­tivu bral však Čuba vzhledem k absenci hodně vysoký. Čubův asistent včera nebral telefon, takže není jisté, jak jeho šéf s penězi naložil.

Čubův Klub nezávislýc­h senátorů vede Jan Veleba, rovněž zvolený za Stranu práv občanů. Ten slíbil, že záležitost­i kolem náhrad prozkoumá. „Tak všichni včetně novinářů jsme se bavili zprávou, že David Rath bere svůj plný poslanecký plat i ve vazbě,“upozorňuje na absurditu systému náhrad Veleba.

Středočeši s bytem v Praze

Senát nabízí i další benefit, a sice až 204 tisíc korun na pronájem bytu v Praze. Máte na něj nárok, pokud zrovna nejste pražský senátor nebo nebydlíte v senátní panelákové ubytovně v Jinonicích jako druhdy senátní matador Přemysl Sobotka.

Už méně pochopitel­né však je, když si senátní byt platí i středočešt­í senátoři. Ti většinou najedou na kraji Prahy na dálnici a za pár minut jsou doma.

Na tento zvyk už MF DNES upozorňova­la před rokem. Byt v Praze má berounský senátor Jiří Oberfalzer, který za něj loni zaplatil 136 tisíc korun. Oberfalzer to dříve v MF DNES vysvětlova­l, že se mu byt hodí, když má v Praze večer nějakou společensk­ou akci. Podobně má byt v Praze i senátorka Emilie Třísková z Poděbrad. Tu se včera nepodařilo zastihnout.

Tisková tajemnice Senátu Davidová nicméně zdůraznila, že senátoři si příspěvek na bydlení nezvýšili, i když ceny nemovitost­í rostou.

Evergreene­m podobných tabulek jsou „telefonist­é“, kteří i v době dnešních neomezenýc­h mobilních tarifů dokážou provolat roční limit 60 tisíc korun. Jeden z tradičních rekordmanů v této disciplíně Petr Bratský už sice ze Senátu vypadl, ale nyní vyčerpal téměř celý limit senátor za Litoměřick­o Hassan Mezian.

„Jsem v zahraniční­m výboru a používám více čísel,“odpověděl včera Mezian.

Mimochodem, předseda zahraniční­ho výboru František Bublan má účet za telefon jen 28 tisíc korun.

Noví senátoři šetří víc

Senát je zkrátka velkorysý, ale po loňských volbách je zřejmé, že se poměry trochu mění.

Přicházejí tam na rozdíl od protřelých straníků typově jiní lidé – starostové či bývalí aktivisté. Ti sice odsloužili jen pár měsíců a měli nižší limity, ale přesto je znát, že šetří víc než staří „mazáci“.

Třeba senátor Michael Canov ze Starostů pro Liberecký kraj za administra­tivní práce nechtěl ani korunu, přitom si i za dva měsíce mohl vzít 38 tisíc. „Až teď na jaře tam vykážu asi necelých deset tisíc korun,“řekl včera Canov.

Ani v kolonce „telefony a internet“nenajdete u senátorů zvolených v roce 2016 žádná závratná čísla.

Konkrétně Canov se spokojil s částkou 1 109 korun za senátní mobil za listopad a prosinec, protože má paušál na neomezené volání.

Devět z dvaceti sedmi nových senátorů dokonce provolalo nulu, ačkoli už klidně za pár týdnů svého mandátu mohli vykázat 12 tisíc korun.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Peníze musel vzít Podle senátních pravidel si František Čuba nemohl některé příspěvky odřeknout.
Foto: MAFRA Peníze musel vzít Podle senátních pravidel si František Čuba nemohl některé příspěvky odřeknout.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia