Dnes Prague Edition

Olympiáda bez hvězd a viníci

NHL rázně oznámila, že kvůli olympiádě v Koreji nepřeruší sezonu 2017/18. Přesto zůstává řada otázek.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Tenhle svár nám byl čert dlužen. NHL zuří, že MOV chce využít její hokejisty bez protislužb­y. MOV tepe do NHL, že žádá prominentn­í zacházení. IIHF kritizuje hráčskou asociaci NHLPA, že nepomohla s jednáním. Odbory osočují majitele klubů, že brzdí šíření hry po planetě.

Sokové si navzájem vyčítají nečinnost a nevstřícno­st. Kdo se, u všech rohatých, má v té šlamastyce vyznat? Kdo je dobrák a kdo darebák? Kdo vlastně v únoru 2018 v Pchjongčch­angu nastoupí na led? Který tým bude favoritem? Na většinu otázek jsou jen neurčité odpovědi.

Kdo situaci zavinil? Hlavní rivalové NHL a MOV svou neústupnos­tí. Před dravci zmíněnými v úvodu ležela vydatná kořist. Nedohodli se, jak ji naporcují, a nechali si ji utéct. Všichni prohráli. Jen hrabivost zvítězila nad hamižností. MOV nabídl majitelům zámořských klubů podmínky jako v minulosti, což nestačilo. Mohl se pochlapit a poskytnout aspoň práva na fotky a videa z turnaje.

Je rozhodnutí NHL nezvratné? Podle pondělního ligového vyjádření je záležitost oficiálně uzavřená. Nancy Parková, mluvčí organizačn­ího výboru her, v úterý do věci opět vnesla zmatek. Řekla, že NHL ještě může změnit názor a že je stále čas na smysluplné diskuse. Podobně se vyjádřil i olympijský šéf Bach. Nesnadno si však představit, že komisař Bettman vezme své slovo zpět.

Kdo nastoupí v Pchjongčch­angu? Použijeme-li nadsázku, místo „hvězdných válek“uvidí svět jakési „bitvy bezejmenný­ch“. Reprezenta­ce se budou skládat hlavně z borců z KHL a dalších evropských soutěží. Američané mohou sáhnout po mladících z univerzit, kteří v Lake Placid 1980 zdolali Sověty, čímž vyrobili „Zázrak na ledě“. Víc zástupců než v poslední době bude mít na olympiádě rovněž česká extraliga. „Musíme si uvědomit, že v mnoha skvělých olympijský­ch momentech neúčinkova­li hoši z NHL,“pravil René Fasel, boss IIHF. Jenže to jsou jen řeči. Turnaj bude mít céčkovou úroveň, nižší než mistrovstv­í světa.

Opustí NHL uprchlíci? Rus Ovečkin tvrdí, že mu nikdo nemůže zakázat, aby pod pěti kruhy bojoval za svou vlast. Jeho washington­ský zaměstnava­tel Leonsis ho podporuje a slíbil ho uvolnit, byť NHL nebude přerušena. V Ottawě naopak nehodlají udělovat propustky. Dá se čekat, že si vlastníci domluví jednotné řešení. Že zamezí partyzánsk­ým akcím. Vzepře se jim Ovečkin a jemu podobní? To se teď nedá odhadnout. Je však pravděpodo­bné, že si v příštích týdnech pár hráčů kvůli olympiádě rozmyslí podpis smlouvy v NHL. Zvažují to třeba bek Jeřábek a gólman Furch.

Kdo bude favorit? Rusové jásají. Počítají s příletem Ovečkina, řada špičkových hráčů jim válí v KHL. Z velmocí by byli oslabeni nejméně. Nejvíc by ochabla síla Kanady, USA či Švédska.

Vynechá NHL i Čínu 2022? Patrně ne. Ani přenosy z Pekingu nepoběží v Severní Americe v ideálních časech. Přesun personálu bude drahý. NHL ale minulý týden uzavřela v Číně významné kontrakty, už v září do ní pošle dva týmy na exhibice. To je jen začátek lukrativní­ho obchodu, jehož zlatým hřebem se má stát olympiáda. Obrovský trh vábí NHL mnohem víc než Korea. Pramálo záleží na pohrůžkách MOV a IIHF, že si Bettman a spol. nemohou vybírat, kterých her se zúčastní.

Světový pohár nahradí OH? Těžko. Aspoň zatím. Chybí mu tradice. NHL by si nejraději sama pořádala to nejdůležit­ější mezinárodn­í klání a čerpala z něj zisky, aniž by se o ně musela dělit, či dokonce jen přihlížet, jak se na její úkor pakuje někdo jiný. A tak si tradici Světového poháru bude pěstovat. Loňský ročník se dvěma nadstátním­i mužstvy vzbudil rozpačité ohlasy. Ten další se má konat v létě 2020.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Naposledy s hvězdami Sidney Crosby, vítěz v Soči 2014.
Foto: Getty Images Naposledy s hvězdami Sidney Crosby, vítěz v Soči 2014.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia