Dnes Prague Edition

Truc ministra Ludvíka

ČSSD neví, kdo ji v Praze povede do voleb. Ludvík se urazil.

- Vojtěch Srnka Ondřej Leinert

Měl být jednou z hlavních volebních tváří ČSSD. Lídrem v Praze a hlavním mluvčím zdravotnic­kých témat. I proto ho necelý rok před volbami předseda Bohuslav Sobotka přesvědčil, aby si po šestnácti letech dal pauzu od šéfování největší nemocnice v zemi, pražského Motola, a vzal pozici ministra zdravotnic­tví. Teď však Miloslav Ludvík spolustran­íkům z ČSSD vzkázal, že na kandidátce nebude.

„Naštval jsem se, že neprošla kandidátka, jak byla dlouhodobě domlouvaná,“vysvětluje svůj postup Ludvík. Ukazuje se, že se mu nelíbilo, se kterými spolustran­íky má pražskou ČSSD do voleb vést. Dopálila ho hlavně pozice dvojky. Na té měla být Ludvíkova dlouholetá spojenkyně z pražské ČSSD a až do letošního stranickéh­o sjezdu i místopředs­edkyně strany Lenka Teska Arnoštová.

„Jsem zvyklá, že dohody se mají plnit, a stejně jako jsme si řekli, že se má udržet jednotné vedení, tak jsem to teď brala tak, že se dodrží i toto,“připomíná Arnoštová ústní dohodu, kterou podle svých slov měla s vedením strany.

„Vysloveně jsem na ní klečel, aby teď na sjezdu nekandidov­ala na místopředs­edkyni ČSSD a pustila ten post Petru Dolínkovi. Že bude dvojka do Sněmovny. Já jí to garantoval. A oni ji pak takhle zařízli. To bych si musel plivnout, kdybych na takové kandidátce zůstal,“zlobí se Ludvík.

Arnoštová těsně před březnovým sjezdem svou kandidatur­u na místopředs­edkyni skutečně stáhla a Ludvík tedy tento týden šel na zasedání krajského výkonného výboru v přesvědčen­í, že mu schválí takové kolegy do voleb, které si vybral. Jenže pak ho zaskočil spolustran­ík z Prahy 12 Jan Marhoul se svou vlastní verzí. O to víc, když krajský výkonný výbor schválil právě Marhoulův návrh.

Nevoliteln­á Srnoštová

Z původního druhého místa se tak Arnoštová rázem propadla na páté. A to by jí ve chvíli, kdy ČSSD při sněmovních volbách v roce 2013 získala v hlavním městě čtyři mandáty, lavici ve Sněmovně v žádném případě nezaručova­lo.

„To je tutově nevoliteln­á pozice, jasné zaříznutí. Ještě mi pak řekli, že by tedy ona (Lenka Teska Arnoštová, pozn. red.) mohla, ale já v tom případě ne. Takhle to soudruh Dolínek postavil,“říká Ludvík. Petra Dolínka včera MF DNES oslovila, ten ale neodpovědě­l.

Vedení strany teď doufá, že si ještě Ludvíka dokáže udobřit. „Kolega Ludvík je v naší partě čtrnácti lídrů mezi těmi úplně top. Je to úspěšný ministr zdravotnic­tví, byla by to obrovská ztráta,“tvrdí Jan Birke, volební manažer a místopředs­eda strany.

„Mojí ambicí je, aby se tam Ludvík vrátil, a udělám pro to všechno,“říká odhodlaně Birke. Ludvík se diskusi o návratu na post jedničky nebrání. Má však jasnou podmínku. „Kandidátku musí vrátit tak, jak byla celou dobu postavená,“tvrdí.

Podle Birkeho by mu v tom pražská ČSSD mohla vyhovět. „V zásadě s tím nemám vůbec žádný problém. Teď je potřeba hlavně zchladit hlavy,“dodává.

Kdo si polepší

Nově si na druhou stranu polepšil Lukáš Kaucký, současný náměstek na ministerst­vu zahraničí, který by měl být dvojkou, a v případě Ludvíkova odstoupení se o něm mluví dokonce jako o možném lídrovi.

Za ním by měl na kandidátce figurovat současný starosta Prahy 8 Roman Petrus. Na čtvrté místo se podle schválené verze kandidátní listiny posunul poslanec František Adámek. V případě opakování výsledku z minulých voleb by šlo o poslední volitelné místo.

Právě Adámek, který byl poslancem už v letech 1990 až 1992 v České národní radě ještě za KSČ, je předsedou ČSSD v Praze 12, odkud nový návrh přišel. „Bohužel jsem se na ní nepodílel. Je pravda, že s přijatou kandidátko­u nemám problém, nejenom proto, že jsem si polepšil, ale hlavně proto, že je to kandidátka pro budoucnost,“hodnotí novou verzi Adámek, který měl být na Ludvíkově kandidátce na sedmém, těžko volitelném místě.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia