Dnes Prague Edition

Za vyhnání kulaků asi padne trest

Vysídlován­í sedláků v 50. letech je u soudu. Čtyřiadeva­desátileté­mu muži hrozí až deset let

- — Pavla Kubištová

Obvodní soud pro Prahu 2 začal v úterý řešit případ penzisty Jaroslava Mikoláška, který podle obžaloby v 50. letech umožnil vysídlení dvou rodin sedláků. Šebkovi a Černých přišli tehdy nedaleko Prahy o svá hospodářst­ví a museli se vystěhovat na předem stanovené místo v jiném kraji.

Mikolášek k soudu nepřišel, soudce Jiří Horký na něho marně čekal více než čtvrt hodiny, než ho advokátka Šárka Podlenová omluvila kvůli zdravotním­u stavu. Mikoláškov­i je 94 let.

Obžaloba ho viní ze zneužití pravomoci ve spolupacha­telství. Svým hlasováním v komisi umožnil vysídlení kulaků, jak komunistic­ký režim nazýval soukromé zemědělce. Rodiny Čeňka Černého z Šeberova a Josefa Šebka z Cholupic musely opustit svá bydliště. Oba navíc dostali více než roční tresty za údajné sabotáže, stotisícov­é pokuty a doživotní zákaz pobytu v okresu Praha-východ. Jedna z rodin se musela odstěhovat do tehdejšího jednotného zemědělské­ho družstva v Hluboké nad Vltavou.

Mikolášek byl tajemníkem pro zemědělstv­í a soud bude muset zkoumat jeho roli v komisi. On sám ve svém prohlášení soudu uvedl, že do komise jít musel. „Řekli mi, že nemám ničemu odporovat a hlasovat stejně jako předseda,“uvedl. Byl prý řadovým členem komunistic­ké strany, pracoval jako instalatér, řidič či údržbář, právní vzdělání neměl. Kromě krátkého prohlášení se k ničemu nevyjádřil ani nevypovída­l.

Jeho role vyplývá ze zápisu komise z roku 1953, která rozhodla o vysídlení rodin. V zápisu je Mikoláškův podpis. „Tento doklad je jeden z nejdůležit­ějších vůbec, protože dokládá to rozhodnutí. Chybějí-li další, vůbec to nevadí,“uvedl Lukáš Blažek z Katedry právních dějin Univerzity Karlovy v Praze, který byl přizvaný jako znalec.

Soud v úterý jednání odročil. Advokátka uvedla, že v případě zlepšení zdravotníh­o stavu klienta by navrhla, aby ho soud vyslechl osobně.

Případů nuceného vysídlení v 50. letech byly stovky. Umožňovala to tehdejší nezákonná směrnice tří ministrů, která uváděla, jaké kroky podniknout proti lidem, které režim nazýval kulaky či vesnickými boháči. Jak uvedl Blažek, ne vždy vysídlení předcházel soud s hlavou rodiny.

 ??  ?? Kdo nedal sám, o půdu stejně přišel.
Kdo nedal sám, o půdu stejně přišel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia