Dnes Prague Edition

Nic jí nezabírá. Sezonu pylů přežívá v šeru lesa

-

Kvetou stromy! V únoru lísky, olše, v březnu pak dub, buk, vrba, topol. V těchto týdnech se přidává bříza, habr a od května rozkvete většina trav až do pozdního léta.

Pro člověka, který je alergický na pyl a trávy, tím začíná sezona senné rýmy, červených očí a kýchání. „Někteří pacienti mají tak vážné alergické reakce, že jsou na neschopenc­e. Můžou je trápit podobné obtíže jako člověka s chřipkou,“říká alergolog Petr Panzner z FN Plzeň. A nejhorší podle něj je, když tito alergici navíc onemocní klasickou virózou.

To dobře ví třicetilet­á úřednice Lucie Schafferov­á. Vyzkoušela už snad všechny klasické léky na alergii. „Moc mi nezabírají, každé jaro mi je tak špatně, že několik týdnů nemohu chodit ani do práce,“říká Lucie. Moderní léčba vakcínami proti alergii se pro ni nehodí, protože je citlivá na několik alergenů najednou a má tendenci k astmatu. Nějakou dobu užívala také inhalační kortikoidy, ale marně.

Zhruba před rokem zkusila alternativ­ní léčbu u čínské lékařky. Za diagnostik­u pomocí akupunktur­y zaplatila tisíc korun, další tisíce korun ji stála alternativ­ní léčba alergie. „Vyhozené peníze. Žádné zlepšení necítím,“říká mladá žena. A tak jí zbývá jediné – období pučící přírody přežít.

Kvůli alergiím už nakoupila do oken speciální síťky, za které zaplatila skoro dva tisíce korun. Uvažuje o čističce vzduchu – investice by ji stála od pěti do osmi tisíc korun. I letos musí po celou sezonu dodržovat speciální „vychytávky“, které jí pomůžou obtíže alespoň trochu zmírnit. Ven se snaží chodit spíše po dešti a večer a na procházky zamíří raději do lesa, kde se pyl vyskytuje nejméně. Sluneční brýle nosí i když je zataženo, a v autě zásadně nevětrá.

Teď si bere dovolenou a na dva týdny uprchne na Šumavu. V horách pylová sezóna začíná totiž později. „Další investice, kterou jsem se kvůli úporné alergii rozhodla vynaložit,“poznamenáv­á Lucie. (ib)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia