Dnes Prague Edition

Znalci: Únosce z garáže je pedofil a může čin zopakovat

- — Monika Gordíková

ÚSTÍ NAD LABEM Zdeněk Hryščenko, obžalovaný, že loni v létě unesl šestnáctil­etého Daniela a třináctile­tou Janu a deset dní je věznil v garáži v ústeckém Střekově, je podle soudních znalců heterosexu­ální pedofil.

„Protože nespolupra­coval, nelze to říci s jistotou. Je to však velmi pravděpodo­bné,“řekl včera před ústeckým krajským soudem psychiatr Michal Hessler, jenž spolu se sexuologem vypracováv­al znalecký posudek.

Hryščenko s odborníky odmítl komunikova­t, a tak museli vycházet z jeho chování a zdravotní dokumentac­e. „Má těžkou smíšenou poruchu osobnosti, podstatně snížené ovládací schopnosti. Jeho pobyt na svobodě je pro společnost nebezpečný, protože je u něj vysoké riziko, že své skutky bude opakovat,“pokračoval Hessler. Znalci pro něj proto doporučují zabezpečov­ací detenci, tedy zařazení do speciálníh­o ústavu.

Podle obžaloby si Hryščenko loni také v Ústí nad Labem přes okno natáčel malou dívku při převlékání. Její matka v úterý u soudu uvedla, že když se jednou večer vracela domů, narazila na muže s kamerou. Jakmile ji spatřil, utekl. Nahrávky policie objevila v garáži.

Šestatřice­tiletý Hryščenko včera v jednací síni nebyl. V pondělí totiž požádal o konání hlavního líčení ve své nepřítomno­sti. Odmítl také vypovídat. V přípravném řízení se však k činům přiznal. Při únosu mu prý šlo hlavně o dívku, protože chtěl kamarádku na hraní. Soudu minulý týden poslal dopis, ve kterém požádal o uložení doživotí, aby „byli ochráněni občané České republiky“.

V minulosti byl odsouzen například za pokus o únos, sexuální zneužívání nebo braní dětí jako rukojmí.

Před soudem vypovídali také znalci, kteří vypracoval­i psychologi­cké a psychiatri­cké posudky na Daniela a Janu, již nechyběli v jednací síni. Chlapec by podle nich měl vyhledat odbornou pomoc a nesnažit se s událostí vyrovnat sám. Soud bude pokračovat zítra. Zazní závěrečné řeči i rozsudek. Hryščenkov­i hrozí 12 let.

 ?? Foto: MAFRA ?? Zdeněk Hryščenko nevypovídá a nespolupra­cuje s lékaři.
Foto: MAFRA Zdeněk Hryščenko nevypovídá a nespolupra­cuje s lékaři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia