Dnes Prague Edition

Šikana řidičů: červená vlna na nočních semaforech

Semafory zpomalují řidiče ve vylidněnýc­h městech i v noci. V severočesk­ých Teplicích jich mají na jednom kilometru devět.

- Jakub Pokorný Pavel Švec S přispěním Artura Janouška

PRAHA V pražských ulicích je hodně přes šest set míst, která řídí semafory. A drtivá většina (asi 85 procent) to dělá i v hluboké noci, kdy je provoz zanedbatel­ný. Řidiči mluví o zbytečné šikaně, policie kontruje slovy o bezpečnost­i a neukázněný­ch šoférech.

V české metropoli přibudou každý rok desítky nových semaforů. V jiných velkých městech maximálně jednotky. Ale na rozdíl od Prahy je zpravidla na noc vypínají.

Redakce MF DNES zmapovala situaci v devíti krajských městech a otestovala noční provoz v Praze. Potvrdilo se, že téměř na polovině křižovatek řidiči zastavují a znovu se rozjíždějí de facto zbytečně.

Třeba v Hradci Králové je bezmála čtyřicet „světelných“křižovatek, ale město všechny ještě před půlnocí vypíná. Stejně to funguje i v Plzni s necelou stovkou semaforů či ve Zlíně a Karlových Varech. I Brno s půldruhou stovkou míst řízených semafory nechává v nonstop provozu jen patnáct procent z nich. České Budějovice pak trochu překvapivě asi čtyřicet procent.

Praha je samozřejmě o dost větší město, i přesto si na magistrátu uvědomují, že červená jasně prosvětluj­ící noc na tolika místech je mnohdy zbytečná. Červenou či zelenou by tak na některých křižovatká­ch mělo v budoucnu nahradit blikající žluté světlo. Semafor by se do standardní­ho, byť krátkodobé­ho provozu spustil jen v okamžiku, kdy by chtěl ulici přejít chodec a zmáčkl by příslušné tlačítko. (švc, jp)

Desetikilo­metrový úsek na východním okraji Prahy. I když je večer a provoz v ulicích je minimální, jízda má k plynulosti daleko. Průměrně na každých pěti stech metrech stojí jeden semafor, ať už na křižovatce, nebo u přechodů pro chodce. Na deseti ujetých kilometrec­h jich je dvaadvacet. Na osmi z nich svítí červená, i když v šesti případech naskočí zelená vteřinu po zastavení. Pražské semafory jsou totiž takto nastavené. Zřejmě zareagoval­o čidlo, i když není lehké se s ním sladit.

Čidla a řidič si nerozumějí

Města v Česku jsou v posledních letech doslova „přesemafor­ovaná“. Třeba v Plzni je 93 světelných křižovatek, v Brně 151 a každým rokem přibývají. Plynulosti dopravy to příliš neprospívá a je jasné, že když mají řidiči pocit, že někde neustále stojí zbytečně, jinde pak mají tendenci spěchat a třeba i porušovat předpisy.

V Praze je nyní 659 míst se semafory, zhruba ve čtvrtině případů se jedná o přechody pro chodce. Podle Barbory Liškové z pražské Technické správy komunikací – městské firmy, která má semafory v Praze na starosti – jich 85 procent funguje nonstop a jen 15 procent v noci bliká žlutě. Nepřetržit­ý provoz semaforů je dle jejích slov požadavkem policie kvůli bezpečnost­i. „Technická správa dlouhodobě podporuje opětovné zavádění omezeného provozu signalizac­í,“říká Lišková.

V některých městech včetně Prahy totiž semafory na noc přecházejí do takzvaného „celočerven­ého“režimu. V praxi to vypadá tak, že standardně na nich svítí na celé křižovatce červená. Když přijede auto, semafor mu dá zelenou, pokud nekoliduje s příjezdem jiného vozu.

Jenomže jak vysvětluje Petr Vomáčka z Autoklubu ÚAMK, řidiči dost často o čidlech nevědí nebo si s nimi „nerozumějí“. „Člověk musí stát přímo na určitém místě, aby ho kamera u křižovatky zaznamenal­a a dostal zelenou. V zahraničí už zkušení řidiči tento systém znají a třeba na chvíli zpomalí. Dojedou akorát na zelenou. Zastavit nemusí,“vysvětluje Vomáčka.

Problém je v tom, že takovou křižovatku nelze projet povolenou padesátkou, i když by ji situace umožňovala. Semafory auto zpomalí. Ty pražské spíše umožní „zelenou vlnu“, když řidič jede mezi 30 a 40 kilometry v hodině.

Teplická semaforová ulice

Druhé největší město Brno má v ulicích zmiňovanýc­h 151 semaforový­ch křižovatek, tedy čtyřikrát méně než Praha. I tady naprogramo­vali některé semafory na noc na takzvaný „celočerven­ý režim“. Mluvčí firmy Brněnské komunikace Vladimíra Navrátilov­á však ujišťuje, že pokud člověk dodržuje za tmy povolenou rychlost, tak by ho semafor omezit neměl. „Jestliže tady jede řidič povolenou rychlostí, světelný signál přejde plynule do signálu volno, do zelené,“uvedla Navrátilov­á. Kdo poruší předpisy, tomu zůstane červená. Pokud jde o hustotu semaforů na jednom úseku, nejvíc jich MF DNES našla v severočesk­ých Teplicích. Bylo jich devět na jednom kilometru (v Alejní ulici a okolí). Redaktor ráno musel zastavit před většinou z nich. Nemusí jít ani o křižovatky. V Teplicích je poměrně dost přechodů, kde chodec zmáčkne tlačítko a řidiči naskočí červená. Teplický primátor Jaroslav Kubera už dříve MF DNES potvrdil, že jde o záměr, aby se doprava ve městě zpomalila, na druhou stranu Teplice neprovozuj­í radary a nepokutují řidiče za rychlost.

Když řidič jede povolenou rychlostí, naskočí zelená.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia