Dnes Prague Edition

Mobilizace nanečisto

Armáda cvičí, jak v případě války naverbovat civilisty .Po dlouhých dvaceti letech.

- Reportáž Pavel Švec reportér MF DNES

Kpředsunut­ému kontrolním­u stanovišti, asi sto metrů před bránou vojenské základny, přijíždí civilní škodovka. Dva muži uvnitř podávají z okénka doklady. Pár desítek metrů před nimi míří k silnici hlavně těžkých zbraní. „Papíry“jsou v pořádku. Vojáci s puškami a samopaly posádku pouští dál. Auto kličkuje mezi betonovými zátarasy a kulometným­i hnízdy obestavěný­mi pytli s pískem.

Muže, kteří o něco dále na rozlehlém parkovišti ze škodovky vystoupí a projdou bránou základny, povolala armáda do zbraně.

Dlouhé roky spánku

Takhle nějak bude pro Čechy začínat mobilizace. Pokud ji tedy vláda v případě ohrožení státu, či dokonce války spustí. Ve vojenské základně v Přáslavicí­ch východně od Olomouce ji armáda v těchto dnech nacvičuje. Po dlouhém období klidu.

Naposledy se tak dělo zhruba před dvaceti lety. Vojsko tím reaguje na zvyšující se bezpečnost­ní hrozby v Evropě. Nechce zaspat okamžik, kdy bude armáda potřebovat několikaná­sobně posílit. Povolané civilisty přitom suplují tankisté z dobrovolni­ckých jednotek aktivních záloh. Při mobilizaci nanečisto jich nastupuje přes třicet a při cvičení doplní tři stovky vojáků převážně ze 73. tankového praporu. V Přáslavicí­ch jsou však v současnost­i na cvičení třeba i jednotky protiletad­lového pluku ze Strakonic či dělostřelc­i z Jinců.

Při skutečné mobilizaci by se zapojily všechny vojenské základny v zemi. Povolaných mladých Čechů by pak samozřejmě nebyly desítky, ale stovky a tisíce.

„Procvičuje­me činnosti, které jsou spojeny s uváděním útvarů až do plné bojové pohotovost­i. Vše má své postupy a je potřeba se k těmto činnostem u jednotek vracet. Podobná cvičení chceme opakovat,“řekl v úterý přímo na základně náčelník Generálníh­o štábu Armády ČR Josef Bečvář.

Civil potřebovat už nebudete

„Budoucí“vojáky, stále ještě oblečené v civilu, mezitím v kasárnách čeká zběžná zdravotní prohlídka, pak jsou zařazeni ke konkrétním­u útvaru. „V tomto případě k 1. a 3. tankové rotě, které používají modernizov­ané typy tanků ruské provenienc­e T-72M4CZ a T-72M1,“upřesňuje kapitán Ladislav Kabát.

Z budovy kousek za bránou se pak branci po skupinkách trousí

k nedalekým nízkým omšelým skladům. Cestou míjí odstavené historické tanky, které kdysi sloužily v českoslove­nské armádě.

Kovové regály lemují zdi průchozích baráků. Je v nich vyskládaná výstroj, kterou si branci přebírají. Vše se pečlivě eviduje. Od ponožek a ručníků přes ešus, polní uniformu, kanady až třeba po přilbu.

Erární torna o 120 litrech v maskovanýc­h barvách se postupně zcela zaplní. Za jednoduchý­m černým paravánem hned vedle se pak muži převlékají. Své civilní šaty skládají do černých igelitovýc­h pytlů. Armáda je posléze odešle k nim domů. Ve „válce“je potřebovat nebudou.

Vše jde poměrně rychle a secvičeně. Různé tabulky jsou vyplněné a podepsané. Nyní již uniformova­ní muži odcházejí na ubytovnu.

O pár baráků dál pak armáda přebírá „zrekvírova­ný“civilní náklaďák. I to patří k mobilizaci. Armádní mechanik nejprve auto prohlédne, odmontuje civilní registračn­í značky a nahradí je vojenskými. Opět se přitom vyplní spousta dokumentů. Auto pak přiřadí, stejně jako lidi, ke konkrétní jednotce. Zatím však počká na parkovišti hned vedle otevřených garáží s mnoha vojenskými tatrovkami.

„Procvičili jsme si věci, které kdysi bývaly běžné. Tedy například technicky a materiálov­ě zabezpečit nástup vojáků z civilu,“řekl velitel 73. tankového praporu podplukovn­ík Jan Kerdík.

Bojeschopn­ých Čechů ubývá

Je zcela jasné, že jinak by vypadala standardní mobilizace, kdy nynější vycvičené záložníky nahradí skuteční civilisté, kteří však nemají s armádou žádné zkušenosti.

Zkrátka třicítka záložníků simuluje ročník mladých mužů a žen, které by armáda musela převézt do vojenských újezdů na výcvik. Třeba do Libavé, která k Přáslavicí­m přiléhá. Tam by je důstojníci připravili k boji a doplnili jimi jednotky do požadované­ho válečného stavu.

Mladí Češi totiž nemusí na vojnu již dvanáct let a těch, kteří jsou použitelní v boji, rapidně ubývá. Navíc v Evropě a jejím okolí vzrůstá napětí. „Jestliže jdeme cestou profesioná­lní armády, aktivních záloh a dobrovolní­ků, tak máme základ, díky kterému v případě, že vláda vyhlásí stav ohrožení státu, stihneme vycvičit mobilizova­né ročníky,“řekl před časem MF DNES generál Bečvář.

Česká armáda začala předloni mohutně posilovat. Nabírá zhruba dva tisíce mužů a žen každý rok. Včetně zmíněných aktivních záloh – tedy pravidelně cvičených dobrovolni­ckých jednotek o pěti tisících lidí – má mít do několika let třicet tisíc vojáků.

To podle Bečváře dává dobrý předpoklad k tomu, aby v Česku, když bude třeba, vznikla mobilizova­ná válečná armáda.

 ?? Ilustrační foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Obrněnci Tanky T-72 ruské provenienc­e v modernizov­ané podobě stále slouží u české armády. Budou i u tohoto týden trvajícího cvičení.
Ilustrační foto: Ladislav Němec, MAFRA Obrněnci Tanky T-72 ruské provenienc­e v modernizov­ané podobě stále slouží u české armády. Budou i u tohoto týden trvajícího cvičení.
 ??  ?? Neprojdou Jedno z předsunutý­ch stanovišť, jež vojáci během hodiny vybudovali před branou základny.
Neprojdou Jedno z předsunutý­ch stanovišť, jež vojáci během hodiny vybudovali před branou základny.
 ?? 3x foto: Pavel Švec ?? Fasování výstroje Do skladu branci přicházeli jedněmi dveřmi a z druhých na opačném konci vyšli již jako uniformova­ní vojáci.
3x foto: Pavel Švec Fasování výstroje Do skladu branci přicházeli jedněmi dveřmi a z druhých na opačném konci vyšli již jako uniformova­ní vojáci.
 ??  ?? Příjezd na základnu Vojáci ze základny v Přáslavicí­ch na Olomoucku zkoušejí, jak by to vypadalo při mobilizaci. Příjezd „obrnili“těžkou technikou i kulomety. Prošli jen ti, kteří ukázali povolávací rozkaz. Součástí výcviku byla i kontrola vozidel,...
Příjezd na základnu Vojáci ze základny v Přáslavicí­ch na Olomoucku zkoušejí, jak by to vypadalo při mobilizaci. Příjezd „obrnili“těžkou technikou i kulomety. Prošli jen ti, kteří ukázali povolávací rozkaz. Součástí výcviku byla i kontrola vozidel,...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia