Dnes Prague Edition

Z plošné stávky autobusů bude krajská

Řidiči několika desítek linek ve dvou krajích dnes nevyjedou. Kolaps nehrozí

- Jitka Vlková s přispěním regionální­ch redakcí

Měla to být největší celorepubl­iková stávka v dopravě od roku 2011 za zvýšení platů řidičů autobusů až o třetinu. Těsně před uzávěrkou to však vypadalo, že se do ní zapojí jen několik stovek lidí ve dvou krajích.

Ve většině krajů totiž řidiči dostali přidáno, byť ne tolik, kolik požadovala odborová centrála. „Vnímáme to jako pozitivní posun – důsledek ještě nezapočaté stávky,“říká Luboš Pomajbík, šéf Odborového svazu dopravy.

Stávkovat se nicméně má v některých dopravních firmách v Olomouckém a Jihomoravs­kém kraji, ke stávce se také připojí městský dopravní podnik v České Lípě a v dalších krajích možná někteří jednotlivc­i.

Které spoje přesně nepojedou, nebylo až do včerejšího večera jasné. „Odborový svaz dopravy v daných oblastech neoznámil, kteří řidiči konkrétně vyjedou a kteří ne. Situaci tak budeme nejspíš muset řešit až ve čtvrtek ráno operativně a až ve čtvrtek ráno se dozvíme, které spoje pojedou,“uvedla Pavla Struhalová, ředitelka společnost­i Arriva Morava ze skupiny Arriva, která je v Česku největším linkovým dopravcem.

Stávka se zčásti dotkne i sousedních krajů, kam spoje zajíždějí. Například na Pardubicko dnes nezamíří z Olomouckéh­o kraje 38 spojů.

Ani v krajích, kde se stávkovat nemá, však nepanuje jistota, jestli se lidé dostanou do práce obvyklým spojem.

„Radši pojedu autem,“říká paní Věra z obce 13 kilometrů od Děčína, která do města za prací denně dojíždí autobusem. A to má přitom řidiče autobusu v rodině.

Na jižní Moravě se kvůli stávce některé výrobní firmy rozhodly dopravu zaměstnanc­ům zajistit samy. Břeclavský Gumotex vypraví například speciální autobus, v sousedním Alca plastu zase měnili směny a zajišťoval­i taxíky.

Stávkovou pohotovost vyhlásil Odborový svaz dopravy minulý týden ve středu, nicméně hned následujíc­í den odborové organizace z šesti krajů od stávky odstoupily. Tento týden se situace vyvíjela podobně. Na poslední chvíli včera odvolávali stávkovou pohotovost v Jihočeském kraji.

„Meziročně jsme zvýšili řidičům výplatu o šest až osm tisíc korun, dohodli jsme se, že kraj nám na to přispěje ze dvou třetin,“říká personální ředitel GW BUS České Budějovice Miloslav Mrkvička. „Je vidět, že řešení je, ale musíme se o to zasadit,“tvrdí Pomajbík. Mzdy se podle něho navyšovaly v různých dopravních firmách různě, záleží, zda tam působí odbory, nebo ne.

Kraje teď očekávají, že jim vláda bude zvýšené náklady kompenzova­t formou dotací. Ta o problému jednala včera a zatím není jasno, kolik přispěje.

Mzdy se zvýšily různě

Ve stávkující­ch krajích se zatím o navýšení peněz politici s firmami nedohodli. Smlouvy uzavřené mezi krajem a dopravní firmou podle nového zákona o veřejných zakázkách totiž umožňují navýšení původní částky nanejvýš o desetinu. Jedním z řešení může být smlouvy rozvázat a uzavřít nové, kvůli časové tísni ovšem bez soutěže. Tak to udělali například na Liberecku.

Odboráři si dlouhodobě stěžují, že kraje coby objednavat­elé linkové autobusové dopravy vybírají dopravce podle nejnižší ceny a v několikale­tých smlouvách se u nákladů na mzdy ani nepočítá s rostoucí inflací.

Podle Informační­ho systému o průměrném výdělku ministerst­va práce berou řidiči dálkových autobusů v průměru 25 500 korun hrubého měsíčně, odpracují přitom běžně přes 190 hodin. Podle odborářů jsou odpracovan­é hodiny ještě vyšší.

„Abych měl 25 tisíc, musím být v práci 300 hodin. Z toho 80 až 100 hodin je čekání na konečné, kdy sice řidič nejede, ale není s dětmi, s rodinou,“popsal předseda plzeňské územní rady Odborového svazu dopravy Václav Plecitý.

Vláda od Nového roku zvýšila takzvanou zaručenou minimální mzdu pro řidiče linkových autobusů a premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že díky tomu stoupne plat řidičů o osm tisíc korun měsíčně. To se ovšem týká jen těch, kteří dosud brali minimální mzdu, tedy v přepočtu 16 tisíc hrubého měsíčně.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Stávka Na některých místech se dnes lidé na zastávkách autobusu nedočkají. Řidiči stávkují a kraje nedokážou zajistit náhradu.
Foto: F. Vlček, MAFRA Stávka Na některých místech se dnes lidé na zastávkách autobusu nedočkají. Řidiči stávkují a kraje nedokážou zajistit náhradu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia