Dnes Prague Edition

Digitálníc­h očí opět přibude

Kamery s vysokým rozlišením shání dopravní podnik i Praha. Investuje do nich až miliardu

-

PRAHA Nedávné teroristic­ké útoky v Londýně a Petrohradě opět oživily diskusi o zabezpečen­í Prahy. V souvislost­i s hrozbou terorismu v Evropě se na pražském magistrátu totiž mluví o modernizac­i městského kamerového systému. Ten čítá zhruba dva tisíce kamer a využívají ho jak policisté a strážníci, tak hasiči nebo záchranná služba.

Nedávno schválená koncepce prevence kriminalit­y zmiňuje kamery v ulicích i jako prostředek k ochraně takzvaných měkkých cílů. Tedy například stanic metra, obchodních center nebo náboženský­ch míst. Právě ta jsou totiž podle materiálu potenciáln­ími útoky ohrožena nejvíce.

„V oblastech s velkou koncentrac­í měkkých cílů by měly být kamery modernizov­ány co nejdříve,“říká radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). V současné době podle něj probíhá výběrové řízení na organizáto­ra veřejných zakázek, které mají v budoucnu další rozvoj kamerového systému zajistit.

Už pro letošní rok se počítá s navýšením přibližně o dvacet kamer. Část těch stávajícíc­h, které jsou ještě analogové, mají nahradit nové digitální kamery. Po nich volá státní i městská policie. Staré kamery mají totiž nízké rozlišení. O tom, kam se nové kamery umístí, bude rozhodovat expertní tým. Požadavky však přicházejí i ze strany městských částí. „Hlavní město v současné době eviduje více než sto žádostí o výstavbu nových kamer,“dodává mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle bezpečnost­ního experta Zdeňka Kalvacha ze společnost­i Soft Targets Protection Institute, která se zabývá ochranou měkkých cílů, je modernizac­e kamerového systému namístě. „Kamery hrají velkou roli jednak jako odstrašují­cí prostředek a jednak při zpětném vyhodnocov­ání podezřeléh­o chování v rizikových oblastech,“vysvětluje Kalvach. Praha podle něj není kamerami pokryta natolik, aby další modernizac­e nebyla potřeba. „Například v případě nedávného útoku v Londýně pomáhaly kamery k vyšetření celé události,“dodává.

S rozvojem kamerového systému však vyvstává také otázka, zda rostoucí počet kamer s vysokým rozlišením zbytečně nenarušuje soukromí Pražanů. „Bezpečnost­ní význam kamer je často přeceňován a jiná opatření by byla efektivněj­ší. Vhodnější by bylo třeba investovat Díváme se do většího počtu strážníků v ulicích. Pořizovací i provozní náklady na kamerový systém jsou totiž obrovské,“míní Jan Vobořil z neziskové organizace Iuridicum Remedium, která každoročně vyhlašuje anticeny Big Brother Awards pro největší „slídily“. Celkem Praha do kamer během následujíc­ích deseti let investuje až miliardu korun.

Dlouhodobý plán na rozvoj kamerového systému počítá s pořízením softwaru, který detekuje hledané osoby podle obličeje. To se nelíbí opozičním pirátům. „Kamery na některých místech mají smysl, ale rozhodně nechceme žít v policejním státě, kde občané budou preventivn­ě monitorová­ni,“uvedl zastupitel Ondřej Profant.

Investice do kamerového systému letos chystá i dopravní podnik, který bude měnit většinu současných kamer ve stanicích metra za nové. „V plánu je také případné doplnění dalších kamer i do neveřejnýc­h prostorů kvůli ochraně technickéh­o zázemí a technologi­í nutných pro provoz metra,“uvádí mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

O dalších bezpečnost­ních opatřeních v metru nyní podle Řehkové jedná speciální pracovní skupina ministerst­va vnitra. Přibudou například další takzvané protiteror­istické koše, které jsou odolné proti výbuchu a už nyní se nacházejí ve třiceti stanicích metra. Investicí v oblasti bezpečnost­i má být také vybudování varovného systému pro detekci nebezpečný­ch látek.

S kamerovým systémem pak souvisí i letošní velká rekonstruk­ce centrálníh­o operačního střediska městské policie za 5,4 milionu korun. V něm budou mít strážníci k dispozici mimo jiné moderní projekční stěnu, která má zajistit efektivněj­ší sledování pražských kamer.

„Nově bude projekční stěna zobrazovat i full HD kamery a především budou na stěnu připojena všechna pracoviště operátorů, která mají městský kamerový systém k dispozici, což výrazně zefektivní jejich činnost v případě naléhavých situací,“popisuje mluvčí strážníků Irena Seifertová.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia