Dnes Prague Edition

Podzemní staveniště žije i v noci

Stanice Jinonice prochází kvůli průsakům opravou. Příští rok je na řadě Skalka a Dejvická

-

PRAHA Téměř v polovině jsou náročné opravy stanice metra Jinonice. Přesně 23 metrů pod zemí nyní nepřetržit­ě pracuje padesátka dělníků ve dvou směnách. Přes den se pohybují na nástupiští­ch, nad kolejištěm dělají v noci, kdy je přerušen provoz metra. Cílem je znovu zpřístupni­t prostor pro cestující v co nejkratším čase, ale dříve než v srpnu to nebude. Primárním důvodem rekonstruk­ce byly problémy s podzemní vodou, která způsobila silné průsaky ve stanici a byl tak narušen celý nosný systém.

Rekonstruk­ce je rozdělena do tří etap, z nichž první začala už loni na podzim a bylo při ní postupně rozebráno ostění. Ve druhé fázi se na začátku roku stanice uzavřela a práce se přesunuly po celé hale a kolem nástupišť. Dochází k injektáži průsaků, připravuje se montáž nového odvodňovac­ího systému a ošetřují se všechny kovové konstrukce. „Momentálně probíhají nástřiky sloupů, aby se zvýšila požární odolnost. To bude trvat ještě zhruba čtrnáct dní, potom začneme montovat obkladové části,“popisuje aktuální stav stavbyvedo­ucí Marcel Návojský.

Poté, co se obnažené stěny opět zakryjí obklady a podhledy, vrátí se sem během léta také cestující. Ve třetí etapě pak dojde na modernizac­i technologi­í a dokončovac­í práce, které potrvají až do závěru roku. Například bude nově osazen rozhlas, kamerový systém nebo osvětlení. Teprve potom by měla být oprava stanice zcela dokončena a fungovat by měla bez větších problémů příštích třicet až padesát let. Vlhko a špína

Pracuje se zároveň i v rozlehlém technickém zázemí stanice, kam se lidé běžně nedostanou. Zde se provádí kompletní výměna kabeláže. Podle investiční­ho ředitele dopravního podniku Jana Blechy se zatím daří dodržet harmonogra­m všech prací i celkový rozpočet, který byl stanoven na 145 milionů korun. Přestože byl projekt pečlivě připraven, v průběhu rekonstruk­ce se objevují různé komplikace. „Samozřejmě nás občas něco překvapí, například když jsme zjistili, že zcela chybí část výztuže. Velké zdržení to pro nás naštěstí neznamenal­o,“říká Jan Blecha.

Dopravní podnik slibuje, že specifický vzhled stanice by měl být zachován i po opravě, i když k drobným úpravám přece jen dojde. Pro stanici typická skleněná výzdoba od uměleckého skláře Františka Víznera byla postupně demontován­a, vyčištěna a uskladněna. Originální tvarovky se pak opět vrátí na své místo, ovšem v menším počtu, protože část jich byla poškozena, několik dalších se při práci rozbilo a dopravní podnik už náhradní nemá. Naopak původní vzhled jiné stanice na lince metra B Národní třída se při opravách mezi lety 2012 a 2014 nezachoval a dostal modernější kabát. Podle Blechy použité materiály nevyhovova­ly požadavkům Fakta Stanice metra Jinonice Švermova. 23 metrů 198 metrů.

nejméně používané otevře 7. srpna. prosince 2017.

1988

I po skončení prací v Jinonicích hodlá dopravní podnik pokračovat s kompletním­i rekonstruk­cemi u dalších stanic, které jsou ve špatném technickém stavu. „V tuto chvíli to vypadá, že další na řadě bude Skalka a poté Dejvická na lince A. Letos se začnou na některých místech měnit eskalátory, rekonstruk­ce stanic se uskuteční v příštím roce,“dodává Blecha. V obou případech však nedojde k úplnému uzavření stanice, opravovat se bude za plného provozu.

Magistrát zároveň slibuje, že začne rekonstruo­vat stanice metra pravidelně a ve vyšším tempu než dosud. „Do budoucna chceme opravovat minimálně dvě stanice ročně. Počítáme, že to už pokaždé bude za provozu,“říká náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Kompletní obnovy se zatím z celé sítě metra dočkala pouze Hradčanská, Malostrans­ká, Staroměsts­ká, Náměstí Míru a naposledy před dvěma lety i Národní třída.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia