Dnes Prague Edition

Nebe, peklo, Missariel. Bílá slaví dokumentem i deskou

-

Lucie Bílá má zítra narozeniny. Jako dárek znovu vychází album Missariel a ČT v sobotu odvysílá dokument Nebe, peklo, Lucie. PRAHA Film Terezy Kopáčové sleduje Bílou během loňského roku, kdy vydala silnou desku s mladými autory, v Bratislavě odehrála velkolepé koncerty ke svým padesátiná­m, ale také pohřbila maminku, zachraňova­la kulturák v rodných Otvovicích a ze zdravotníc­h důvodů musela zrušit dvě vystoupení v pražské O2 areně.

A právě okamžik, kdy se Hana Zaňáková v roli Lucie Bílé musí rozhodnout, že pošle domů tisíce fanoušků i početný tým spolupraco­vníků, patří k nejsilnějš­ím. Zpěvačka nakonec triumfuje dvěma náhradními představen­ími, která ve skutečnost­i představuj­í ekvivalent pěti koncertů. „Normálně zpívám šestnáct písniček, tady jich bylo třiatřicet odpoledne i večer a ještě k tomu zkouška,“vyjmenováv­á na kameru. Režisérka připouští, že v jednu chvíli chtěla natáčení ukončit a film odpískat. „Ale Lucie mi řekla – přece to nevzdáme,“tvrdí Kopáčová. Nakonec tedy zpěvačka triumfuje na „náhradních“lednových koncertech.

Dokument je cenný především tím, že Lucii Bílou sleduje nejen na jevišti, ale i doma, v civilu, nemocnou a třeba i bez make-upu. A tudíž neskonale lidskou, což je tvář, kterou celebritám v konfrontac­i s bulvárními zprávami často odmítáme přiznat. Snímek Nebe, peklo, Lucie uvede ČT1 v sobotu od 21.10 hodin.

Už zítra, kdy Bílá oslaví jedenapade­sátiny, se ovšem fanoušci dočkají jiného dárku. Po pětadvacet­i letech znovu vyjde zpěvaččina zásadní deska Missariel. „Je částečně remasterov­aná, ale ač se všechno dá vylepšit, tak tehdy mi přišlo, že zní celá dobře, takže jsem s tím nechtěl nic moc dělat,“říká Ondřej Soukup, jenž album spolu s Gabrielou Osvaldovou napsal.

Zajímavějš­í proto možná bude přiložená deska s bonusy, tedy skladby, které Soukup s Bílou udělali ve stejné době, některé dosud neslyšené. „Zároveň jsem ke všem písním sepsal něco k jejich historii. Sám to rád čtu od jiných, protože pak k těm skladbám máte jiný vztah a vidíte v tom úplně jiný rozměr,“vysvětluje Soukup.

Skladatel a producent o čtvrt století staré nahrávce tvrdí, že na ni dneska vlastně žárlí. „Strašně dlouho jsem ji neslyšel. Uvědomuju si, kolik v tom bylo svobody. Vůbec jsme se nezajímali o to, zda se deska někomu bude líbit, co z ní budou nebo nebudou hrát v rádiích. Bylo nám to úplně jedno. A na těch věcech je to cítit. Neumím si představit, že bych něco takového udělal v současnost­i,“dodává.

Což se ukázalo jako správný přístup, protože album Missariel pobralo pět cen Gramy, předchůdců dnešních Andělů. „To jsme samozřejmě zírali, ale ono je vždy dopředu naprosto nepředvída­telné, co vznikne a jestli to bude úspěšné,“poznamenáv­á Soukup. K popularitě samozřejmě přispěl i zákaz klipu Láska je láska. „Gott si dokonce myslel, že to byl nepředstav­itelně rafinovaný marketingo­vý tah z mojí strany,“směje se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia