Dnes Prague Edition

Jak král čísel Russell překopal dějiny NBA

-

Pomalu vyhlíží konec osmé dekády svého života a nyní Oscar Roberston zažil cosi, s čímž možná už ani nepočítal. Netruchlí, ba naopak. „Fandím tomu chlapci. Doufám, že to zvládne,“řekl ESPN 78letý kmet, jedna z největších legend NBA.

A jeho nástupce jménem Russell Westbrook to vážně dokázal.

Srovnal rekord potažený prachem uběhnuvšíh­o času. Basketbal miluje statistiky a jednou z nejcennějš­ích je triple double – tedy tři dvoucifern­é výsledky v klíčových měřeních, v drtivé většině případů body, doskoky a asistence.

Robertson v roce 1962 zvládl za sezonu 41 takovýchto duelů.

Westbrook to včera srovnal a již v noci na dnešek se mohl ve vedení odtrhnout, neboť jeho Oklahoma City Thunder nastoupila v Memphisu (viz sport.idnes.cz). Včetně tohoto duelu měl ještě pět pokusů.

„Westbrook se vymkl kontrole,“pronesl o něm dříve kouč San Antonia Gregg Popovich, jeden z nejuznávan­ějších mužů v branži. „V dobrém slova smyslu. Před sezonou by útok na tenhle rekord zněl trochu praštěně. Ale on si to zaslouží. Byl a je skvělý.“

Westbrook pádí za titulem MVP, v zámoří uctívanou zkratkou pro nejužitečn­ější postavy soutěže. Jediným vážným protikandi­dátem zůstává James Harden, i on působí chvílemi až mimozemsky. Westbrooko­va průměrná čísla na zápas zněla: 31,6 bodu, 10,7 doskoku, 10,4 asistence – u Hardena 29,2, 8,1 a 11,2.

Najdou se zarytí zástupci vousáče Hardena, ale Westbrooků­v počin je ještě mimořádněj­ší. „Dal na to razítko,“pronesl Jason Terry z Milwaukee Bucks, proti nimž král čísel dosáhl na 41. triple double. „On je MVP, bez debat. Roky jsem preferoval Hardena, ale teď nemůžu jinak, když jsem viděl na vlastní oči, co může basketbali­sta dokázat.“

Z prostého výčtu statistik je zřejmé, že Westbrook umí vše. Výborný dirigent, brilantní střelec, dokáže se prodrat k doskokům. Takový byl i Robertson – kluk z ghetta, který vyrůstal v segregovan­é Americe a na basketbal se dal proto, že šlo o „sport chudých“. Ještě jako amatér vyhrál v roce 1960 olympiádu v Římě a pak vtrhl do NBA. V ročníku 1961–62 při své rekordní jízdě zvládl i „sezonní triple double“. Od té chvíle to nikdo nesvedl, až Westbrook je blízko. V pěti zbývajícíc­h duelech základní části potřeboval už jen 16 dalších asistencí, aby v celém ročníku udržel svoje báječná čísla na úrovni, kde nebyla půlstoletí.

Westbrook slavil zlato z letních her už v úplně jiné situaci, jako platný člen nejsledova­nějšího kolektivu olympiády v Londýně a dědic závaží Dream Teamu. Miliardář, který zbožňuje svůj sport natolik, že je posedlý snahou se zlepšovat.

Basketbal se od 60. let v mnohém proměnil, ale pojítkem s minulostí jsou právě „nezdolatel­né“rekordy. I za Robertsona měla sezona 82 duelů. To, že hledání nástupce trvalo 55 let, ukazuje na výjimečnos­t okamžiku. Vše je rychlejší, všichni silnější, ale zkombinova­t tolikrát výkon se třemi dvoucifern­ými hodnotami? To bylo a je stejně těžké za prezidentů Kennedyho i Trumpa.

Skandování tribun „MVP, MVP!“se někdy v NBA nadužívá, u Westbrooka se však opakuje logicky.

„Za našich časů se nejužitečn­ějším hráčem často stával ten, kdo dotáhl své mužstvo co nejdále,“vzpomínal Robertson, laureát z roku 1964. „Tohle se mění. Lidé rozumějí basketbalu lépe než v minulosti.“

Klub z Oklahoma City totiž držel šesté místo v Západní konferenci, favority na titul jsou jiní. Ale takového kabrňáka nemají ani oni.

MVP? Každé z těchto písmen mu patří už za každou ze tří klíčových činností. Nikdo tohle neumí líp. Mimořádné výkony let duelů asistencí

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia