Dnes Prague Edition

Krev předzvěstí bitev

-

Bostonský tahoun

Prásk! Obrovitý Švéd Victor Hedman právě narazil Davida Pastrňáka na mantinel, českému kanonýrovi se pod okem otevírá tržná rána. Crčí z ní krev.

Dvacetilet­ý útočník dohrává zápas s několika stehy, přesto na bolest nemyslí. Nezajímá ho. Tělem mu pulzuje jiný pocit, obrovská radost a zároveň touha zažít nepoznané. Jeho Boston v poklidu kontroluje klíčové utkání základní části s Tampa Bay. Přímým konkurente­m v závodě o postup do play-off.

Pastrňák má na vítězství 4:0, které stvrdilo bostonský postup, lví podíl. Dvakrát skóroval. „Byl úžasný,“chválil trenér vítězů Bruce Cassidy.

Sám hráč zavítal mezi novináře s krvavým okem a stehy na líci. „Snad díky tomu vypadám trochu drsněji,“prohodil pobaveně. Usmíval se, vtipkoval. Aby ne, zase všem pochybovač­ům ukázal, že patří do absolutní špičky NHL.

V zápase, ve kterém nebylo kam uhnout, se neschováva­l. Nespoléhal na Brada Marchanda, že produktivn­í Kanaďan zařídí vítězství. Postaral se o něj sám. Zatímco Marchand se nechal hloupě vyloučit a po úderu holí do slabin soupeře předčasně dohrál, Pastrňák zničil Tampu dvěma přesnými zásahy.

Pro něj i pro Boston začalo play-off o týden dříve, ač bitvy o Stanley Cup oficiálně odstartují až 12. dubna, důležitost zápasu s Tampa Bay se jim minimálně vyrovnala. Prohra by byla značnou komplikací v cestě za umístěním v nejlepší osmičce Východní konference.

I krvavé zranění havířovské­ho rodáka jako by napovídalo: takhle se hraje v play-off. Tvrdě, nesmlouvav­ě a bez výmluv na malicherná zranění. Pastrňák ukázal, že v takových řežích může obstát. „Má na to, aby se stal rozdílovým hráčem,“smekl Cassidy.

Právem, dravý forvard jde do play-off po životní sezoně, ve které

Michael Frolík, Tomáš Hertl, Martin Hanzal, Dmitrij Jaškin, Ondřej Kaše, Michal Kempný, David Krejčí, Marek Mazanec,

Milan Michálek, David Pastrňák, Tomáš Plekanec, Roman Polák, Michal Rozsíval, Lukáš Sedlák, Jakub Vrána,

Teoretická šance Ve výčtu jsou hráči s alespoň jedním zápasem v NHL v této sezoně.

překonal rekord Jaromíra Jágra a stal se nejlepším dvacetilet­ým českým střelcem v dějinách NHL. Trefil se 34krát. A to má ještě pár mačů do konce základní části k dobru. „Je to pro mě něco nového,“těší se na boje o stříbrný pohár. Průvodcem mu bude i David Krejčí, který pomohl skolit Tampu dvěma asistencem­i. Pastrňákov­i má co předat – jednou Stanley Cup vyhrál, dvakrát se stal nejprodukt­ivnějším hráčem play-off.

Právě kvůli klíčové fázi sezony si Minnesota před březnovou uzávěrce přestupů pořídila jiného Čecha, Martina Hanzala. „Takového hráče by chtěl do týmu každý,“říkal tehdy Brent Flehr, asistent minnesotsk­ého generálníh­o manažera Chucka Fletchera. Čahoun z Písku je ideálním typem pro play-off – skvěle brání, umí si poradit v kruhu pro vhazování, je silný a důrazný, navíc mu nechybí dostatečný um na to, aby vymyslel šanci pro spoluhráče nebo sám zakončil.

Hanzal postupně plní očekávání, za posledních pět zápasů nakupil pět bodů, navíc zvládá i podstatné detaily: blokuje střely a vyhrává buly. Naposledy proti Carolině vyšel vítězně hned z tuctu vhazování a za jeho všestranný výkon před ním smekla i NHL.com.

Výraznou osobností je ve svém mužstvu také Michael Frolík, kladenský odchovanec se rovněž řadí mezi všestranné borce, navíc je ještě šikovnější než Hanzal. V této sezoně atakuje hranici 50 bodů, v bodování krajanů za sebou nechavá třeba Jágra.

Když si měl Frolík do roku 2017 něco přát, bez váhání řekl: „Postup do play-off.“A s Calgary se – možná překvapivě – opravdu dočkal. Nezahraje si v něm poprvé, vždyť doma už má prsten pro vítěze Stanley Cupu, v roce 2013 se radoval v barvách Chicaga.

Stejně jako Michal Rozsíval, kterého v chicagském kádru doplnil před sezonou Michal Kempný. Ambiciózní klub opět patří k horkým favoritům, vládne Západní konferenci a podruhé v historii v základní části vyhrál alespoň 50 zápasů.

Kromě Pastrňáka a Kempného zažijí první play-off nejpíše také Lukáš Sedlák, Jakub Vrána či Ondřej Kaše. Všichni se ovšem pohybují na hraně základní sestavy, případně jsou na farmě. A Sedlák se navíc nyní zranil.

Z patnácti Čechů, kteří by si mohli zahrát o Stanley Cup, dosud nemají jistotu postupu jen dva – torontští Roman Polák a Milan Michálek, toho času na farmě. Jejich šance je ovšem velmi vysoká.

Třeba se ale před Toronto ještě dostanou NY Islanders, nebo Tampa Bay. Andreje Šustra a Ondřeje Paláta by tak středeční krutá porážka od Bostonu tolik nemrzela.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia