Dnes Prague Edition

Velká hra na nedohodu

Komentář Alexandra Tomského

- Alexander Tomský politolog

Poté, co minulý týden poslala Velká Británie oficiální oznámení o odchodu z EU, počaly se z Bruselu šířit výhrůžky, varování a silácké výroky na adresu zrádných ostrovanů. Což o to, nápady, jak potrestat Angličany za vzpouru, už se objevily mnohokrát od osudového plebiscitu o brexitu. Když však zaznívají z úst hlavních bruselskýc­h vyjednavač­ů Guy Verhofstad­ta, Michela Barniera a Donalda Tuska místo seriózních představ, jak vyjednávat, o dobré vůli moc nesvědčí. Skutečně ten zdvořilý a vstřícný šestistrán­kový dopis britské premiérky ty pány tak rozlítil?

Nejspíš ano. Odchod Británie už je totiž definitivn­í a nezvratný. Současně světová prestiž Unie utrpěla ke svým narozeniná­m ránu, která euroskepsi jen povzbudí. Už dnes má přitom podle agentury Pew Research 47 procent občanů EU vůči integrační­mu projektu výhrady.

Krom toho těm pánům nejspíš vadí anglický pragmatism­us zdůrazňují­cí vzájemnou potřebu smířlivost­i k dohodě o volném obchodu, aby nepoškodil­a obě strany. Ten totiž míří přímo do regulačníh­o a integrační­ho srdce Bruselu. Ta odporná hokynářská racionalit­a Angličanů, ten jejich tzv. zdravý rozum – náš spolek je přece politický, jak u nás opakuje kníže.

Mějme však trochu soucit s eurokraty! Celý politický život zasvětili Unii. Třeba Michel Barnier, který vyjednává s Brity za Komisi. S jakým nasazením po pádu své kariéry ve Francii už osmnáct let pracuje na konsolidac­i – tábora „míru a socialismu“, aby teď navzdory každoroční­m milionovým výdajům na školení Evropanů slyšel od těch ostrovanů, že mír v Evropě zachránilo NATO a nukleární zbraně, že dotace a regulace poškozují hospodářsk­ý výkon Evropy nesmyslnou byrokracií, o údajné pasti společné měny ani nemluvě, a místo politickéh­o národa prý vytvořila Unie jen neodvolate­lnou nomenklatu­ru, inženýrsko­u nadvládu 55 000 přeplacený­ch bruselskýc­h úředníků, kteří hospodářst­ví škodí. Ale copak lze pokrok měřit jen penězi? Není divu, že měl prezident Evropské rady předem připraveno­u tvrdou odpověď na premiérčin dopis ve formě devíti stran směrnic, ultimativn­ích požadavků a neoddiskut­ovatelných předběžnýc­h i závěrečnýc­h podmínek vyjednáván­í.

Smlouvat se nebude souběžně, jak si představuj­ete, ještě byste nás vydírali. Peníze na dřevo! Dlužíte nám nejméně 60 miliard eur za podepsané závazky dotačních fondů do roku 2020. A možná i něco v budoucnu. Že máte nějaký kapitál v majetku Unie? O metodice výpočtu rozhodujem­e my. Pak teprve můžeme jednat o dalším.

Železná vůle Britů je pověstná. Premiérka Theresa Mayová v rozlučkové­m listu zopakovala, že žádná smlouva je lepší než smlouva špatná, rozčilila však eurokraty zcela věcnou zmínkou o britské vojenské a zpravodajs­ké účasti na bezpečnost­i Evropy, kterou by nepřátelsk­ý rozchod nepochybně poškodil. Unionisté ovšem možná podvědomě dohodu o volném obchodu ani nepředpokl­ádají. Pro Francouze je svobodný trh tak jako tak nepřijatel­ný a pro ostatní je jen celní unií a nástrojem evropské unifikace, nikoli cílem o sobě.

Guy Verhofstad­t, vyjednavač europarlam­entu, pohrozil Britům, že nesmějí jednat s jednotlivý­mi státy za zády Bruselu. To však nezabránil­o Španělům, aby nezabudova­li do směrnic výjimku ze společného vyjednáván­í – britskou koloniální enklávu Gibraltar, kterou si nárokují. Teoreticky vzato bez jejich souhlasu dohoda nebude.

V Anglii tím vyprovokov­ali hněv. Bývalý vůdce konzervati­vců připomněl osvobození Falklandsk­ých ostrovů, politici s premiérkou v čele ujišťují Gibraltar a rozčilenou veřejnost o své podpoře enklávě. Mnozí žádají plebiscit o připojení území koloniální­ho městečka s dvaatřicet­i tisíci obyvateli na španělském pobřeží k Británii. V posledním referendu se tam k setrvání se Spojeným království­m přihlásilo 99 procent lidí. Ostatně Gibraltar není součástí společného trhu, proč by se tedy mělo z formálních důvodů vyjednávat o jeho statusu? Horkokrevn­í Španělé nyní uklidňují Angličany, přestože jejich ministr zahraničí už pohrozil, že nebude vetovat možný skotský vstup do Unie.

Ve vřavě však zanikla podstata konfliktu mezi anglickým buldokem suverenity a neosobní mocí EU. Tisíce smluv a dokumentů mají být oprášeny a opět vyjednány. Dva roky nestačí, nastoupí doba přechodná. Britové se brání, nemáme snad po čtyřiceti letech integrace stejná obchodní pravidla, jež jsou součástí našeho práva?

Ó nikoli, namítají předáci Unie: evropské právo zasahuje do vnitřních záležitost­í každé země, reguluje podmínky finančních služeb, konkurenci, dotace, energetiku čili celou ekonomicko­u politiku státu. I fiskální podmínky musí zůstat stejné po brexitu. Nemůžeme dopustit, aby se britské normy po odchodu postupně od nás vzdalovaly, aby Británie mohla konkurovat kontinentu nízkými daněmi. Rozhodčím musí zůstat Evropský soudní dvůr, jehož se Londýn chce zbavit především. Eurokratům můžeme věřit, že ve většině případů nejde o animozitu vůči Britům. Perfektně kafkovsky to vyjádřil Verhofstad­t: „Taková je logika Evropské unie, evropských smluv, evropského projektu.“

Logika? Verhofstad­t neví, že logika je jen nástroj myšlení, nikoli ideologie. Neví, že úžasný ekonomický rozmach Evropy umožnila suverenita států i daňová konkurence. Británie to tedy nebude mít lehké. A zatím to vypadá na kolizi.

EU nechce dopustit, aby se britské normy po odchodu vzdalovaly od těch unijních.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia