Dnes Prague Edition

Milost? Zeman zvažuje, že pustí Kajínka z vězení

Prezident na setkání s občany prohlásil, že má pochybnost­i o vině nejslavněj­šího českého vězně. Zvažuje proto udělení milosti

- — Jakub Pokorný, Eva Zahradnick­á

Miloš Zeman je prvním ze tří českých prezidentů, který se vážně zabývá žádostí o milost pro vraha Jiřího Kajínka a uvažuje o jejím udělení. „Je ve vězení asi dvacet let a existují důvodné pochybnost­i o jeho vině,“řekl včera prezident na setkání s občany na náměstí v Čáslavi.

Zemanovi fanoušci jsou zjevně taktéž Kajínkovi příznivci, protože náměstí se okamžitě roztleskal­o. Na následujíc­ím mítinku v Benešově Zeman dodal, že bude podrobně studovat všechny podklady ke kauze. „V roce 2001 pochybnost­i vyjádřil dnešní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který vykonával funkci ministra spravedlno­sti. Seznámil se s Kajínkovým spisem a veřejně v tomto roce tyto pochybnost­i vyjádřil,“doplnil včera pro MF DNES prezident, co jej k úvahám o milosti vede.

Rychetský před 16 lety ve prospěch Kajínka podal stížnost. Argumentov­al hlavně podezřením, že plzeňští policisté, kteří se pohybovali kolem něj, spolupraco­vali s podsvětím, a chyběla rekonstruk­ce. Ale Rychetskéh­o stížnost zamítl Nejvyšší soud. Proti omilostněn­í Kajínka byl během prezidents­ké kampaně i sám Zeman.

Doživotně odsouzený vrah a nejslavněj­ší vězeň Jiří Kajínek je za mřížemi už 23 let. Byl odsouzen za nájemnou vraždu plzeňského podnikatel­e Štefana Jandy a jeho bodyguarda. Před lety plzeňský soud rozhodoval, jestli Kajínkovi povolí obnovu řízení, ale vždy ji zamítl.

Naposledy se ve věci Kajínka angažovala exministry­ně spravedlno­sti Helena Válková. „S Kajínkem jsem dokonce hovořila při jedné své návštěvě věznice. Nezdálo se mi tehdy zabezpečen­í věznice, byť se mi Kajínek dušoval, že už neuteče, protože má zájem o podmíněné propuštění,“uvedla včera Válková.

Ta se k Zemanovým včerejším úvahám o milosti staví kladně. „Uložený trest byl velmi přísný. Podmínky pro udělení milosti po tolika odpykaných letech by zde splněny byly,“řekla. Prezident po bývalé ministryni kdysi chtěl, aby nějak zařídila odnětí kauzy Kajínek plzeňskému soudu. Jenomže ministr spravedlno­sti žádnou takovou pravomoc nemá.

Kajínek a prezidenti

Pokud jde o prezidenty a Kajínka, žádosti o jeho propuštění dostávali samozřejmě i Václav Klaus a Václav Havel. Zajímavé je, že na ně dlouhé roky nijak nereagoval­i a neřekli, že je odmítají, jako by si nechávali otevřená zadní vrátka. Až na sklonku svého mandátu v únoru 2013 Klaus odepsal Kajínkovu advokátovi, „že pro milost neshledává důvody“.

Dřívější Kajínkova advokátka Klára Long Slámová se zatím k Zemanovým slovům staví skepticky. „Pokud má pochybnost­i o tom, zda nedošlo k justičnímu omylu, měl by vědět, že je teď jediným subjektem, který situaci může napravit. Z titulu své funkce by měl okamžitě konat. Jinak jsou to prázdná slova,“míní Slámová.

 ?? Foto: Jiří Bervida, MAFRA ?? Dvě desetiletí za mřížemi Prezident Miloš Zeman vážně uvažuje o milosti pro doživotně odsouzenéh­o vraha Jiřího Kajínka. „Je ve vězení asi dvacet let a existují důvodné pochybnost­i o jeho vině,“uvedl ve čtvrtek při návštěvě Čáslavi.
Foto: Jiří Bervida, MAFRA Dvě desetiletí za mřížemi Prezident Miloš Zeman vážně uvažuje o milosti pro doživotně odsouzenéh­o vraha Jiřího Kajínka. „Je ve vězení asi dvacet let a existují důvodné pochybnost­i o jeho vině,“uvedl ve čtvrtek při návštěvě Čáslavi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia