Dnes Prague Edition

Rebelové odcházejí

ČSSD ve Sněmovně opouštějí Tejc a Benešová. A kandidatur­a Zimoly je ohrožena

- Ondřej Leinert reportér MF DNES S přispěním Marka Přibila

Lidé, kteří se na dění v ČSSD dívají jinak než vedení, nejsou vítáni. „Bude to malá strana, ale naše,“ironicky poznamenáv­á jeden z vlivných členů ČSSD, když je dotázán na odliv známých tváří strany.

Jen za poslední týden oznámil konec ve Sněmovně dlouholetý poslanec Jeroným Tejc, kandidovat znovu do dolní komory parlamentu už nehodlá ani bývalá nejvyšší státní zástupkyně a posléze ministryně spravedlno­sti Marie Benešová. A nedobrovol­ně možná bude muset skončit, kvůli kauze s odměnami pro ředitele jihočeskýc­h nemocnic, i jihočeský hejtman Jiří Zimola, jeden z mála úspěšných politiků ČSSD v loňských krajských volbách.

Byť každý z nich pochází z jiného kraje a má úplně jiný politický životopis, všichni tři poslední měsíce kritizoval­i stranické špičky.

Tejce už oťukával Hašek

Největším překvapení­m pro spolustran­íky bylo rozhodnutí Jeronýma Tejce. Když před týdnem oznámil, že už letos nehodlá kandidovat do Sněmovny, podivovali se i jeho známí z brněnské ČSSD. Přes výhrady, které k předsedovi Bohuslavu Sobotkovi měl, mohl být dvojkou jihomoravs­ké kandidátky – hned za Sobotkou.

„Než soupeřit sám se sebou, že některé věci, které bych měl pojmenovat, pojmenovat nebudu moci, tak z aktivní politiky radši odejdu,“vysvětlova­l včera v pořadu Rozstřel na iDNES.cz.

Zatím prý nemá jasno, co bude po odchodu z politiky dělat. Nouzi o práci však nemá. „Mám dvě nebo tři zajímavé nabídky,“tvrdí. Ke spolupráci ho podle informací MF DNES láká i někdejší kolega z poslanecký­ch lavic a jihomoravs­ké sociální demokracie Michal Hašek.

„V říjnu odejde z aktivní politiky a bude na něm, kde a s kým bude působit. Odborné spolupráci se určitě nebráním,“připouští Hašek, který po neúspěchu v loňských krajských volbách působí jako koncipient u spolustran­íka a známého pražského advokáta Miroslava Jansty. Tejcovi už Hašek volal a oťukával ho. Poslanec však nemá zájem.

„Spekulace, že bych měl nastoupit u pana Jansty a pracovat tam s Michalem Haškem, můžu vyloučit,“tvrdí.

Byť spolu s Haškem mají řadu společného (po volbách na podzim 2013 jeli na schůzku s prezidente­m do Lán, po které si vysloužili nálepku pučistů, oba jsou z jižní Moravy), každý jsou jiné povahy. O Haškovi spolustran­íci mluví jako o člověku, který politikou žije, i když spí. Byť se teď z té vrcholové stáhl, stále působí v Brně aspoň jako šéf krajských zastupitel­ů ČSSD.

To Tejce komunální nebo krajská politika nikdy nebavila tak jako ta celostátní. Směrem k Haškovi a Sobotkovi pak poznamená, že na politice není závislý, protože má za sebou několik let advokátní praxe a nešel po škole do parlamentu.

Benešová: Vše bylo domluvené

To další tvář, která včera v Lidových novinách oznámila, že už do Sněmovny za ČSSD nechce, má jasněji. „Nemusím se ani nijak speciálně zařizovat, mám advokátní kancelář, kde budu naplno pracovat,“říká Marie Benešová. Na rozdíl od Tejce, který stále o „své“ČSSD mluví diplomatic­ky a nevylučuje v budoucnost­i návrat, Benešová je vůči vedení nekompromi­sní. „Že se strana zbavuje svých kritiků, je zničující. Zbudou jen loutky. Neschopní papaláši, co by se nikdy mimo politiku neuživili,“vadí jí. K politice ČSSD, za kterou je ve Sněmovně jako nestraník – je kritická už delší dobu. Vadila jí policejní reforma i to, že strana podpořila „lex Babiš“. A ostře se vyjádřila i k dění na březnovém sjezdu strany, který potvrdil ve vedení Sobotku s Milanem Chovancem, a naopak na něm neuspěl Tejc. „Všechno bylo předem připravené. Všichni kandidáti byli předem jasně určeni. Dominantní úlohu v tom měla mít pražská klika, co seděla v první řadě včetně odsouzenéh­o Karla Březiny. Na každého je v ČSSD dvojí metr. Těmto se odpouští, protože shánějí hlasy předsedovi. Je to na bázi různých slibů a příslibů za lukrativní funkce. K žádné sebereflex­i nedošlo,“prohlašuje.

Benešová měla pro letošní sněmovní volby nominace z Loun v Ústeckém kraji, na krajskou kandidátku však o ni zájem podle jejích slov nebyl. Figurovat na kandidátce do voleb by přes nesouhlas vedení ČSSD, aby hejtmani šli do voleb, měl naopak jihočeský hejtman Jiří Zimola. Pokud ustojí současnou kauzu. V posledních týdnech vyšlo najevo, že Martin Bláha jakožto šéf nemocnic v Jihočeském kraji pobíral mnohem vyšší plat než třeba prezident Miloš Zeman. A štědré odměny od kraje vzbudily údiv i proto, že Bláha krajským představit­elům, mimo jiné právě Zimolovi, staví chatu.

Zimola včera v DVTV připustil, že udělal politickou chybu a vše může skončit jeho rezignací. Podle některých hlasů z ČSSD by tím kromě politické konkurence z ANO a ODS však Zimola mohl udělat radost i mnohým spolustran­íkům – a údajně hlavně těm z Plzeňského kraje, kteří na něj mají z minulosti pifku, když Jihočeši nepodpořil­i Plzeňany při některých hlasováníc­h o penězích z Evropské unie v ROP

Jihozápad.

Že se strana zbavuje svých kritiků, je zničující. Zbudou jen loutky.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Jednou Jeroným Tejc nevylučuje, že se do vrcholné politiky vrátí.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Jednou Jeroným Tejc nevylučuje, že se do vrcholné politiky vrátí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia