Dnes Prague Edition

Odškodnění za vazbu katarský princ nedostane

-

PRAHA Katarský princ Hámid bin Abdal Sání nemá nárok na odškodné od českého státu za dobu strávenou nezákonně ve vazbě. Včera o tom rozhodl soud, verdikt zatím není pravomocný. Sání, který byl v Česku po vleklém procesu odsouzen za sexuální styky se školačkami k 11 měsícům vězení a k vyhoštění, požadoval 225 tisíc korun.

Soud uznal, že Sáního práva byla porušena, přiznání finančního zadostiuči­nění by však bylo podle odůvodnění rozsudku nespravedl­ivé i vzhledem k tomu, že Sání byl nakonec uznán vinným za závažnou trestnou činnost.

Sání byl ve vazbě od svého zadržení v září 2004, v dubnu následujíc­ího roku však tehdejší ministr spravedlno­sti Pavel Němec rozhodl o jeho předání do Kataru. Soudy Sáního odmítly propustit z vazební cely a muž se dostal na svobodu až na základě srpnového rozhodnutí Nejvyššího soudu, který trestní stíhání přerušil.

Právě za 4,5 měsíce, jež strávil v cele od dubna do srpna, požadoval Sání náhradu nemajetkov­é újmy. Žalované ministerst­vo spravedlno­sti argumentov­alo tím, že vazbu nelze považovat za nezákonnou, protože Sání byl následně odsouzen.

Byl ale potrestán jen za několik žalovaných skutků, část jeho trestního stíhání musela být zastavena kvůli amnestii vyhlášené někdejším prezidente­m Václavem Klausem. (ČTK) LIBEREC Poprvé v historii Liberce zavlaje před tamní radnicí romská vlajka. Město ji nechá vyvěsit v sobotu, na kdy připadá Mezinárodn­í den Romů. Jenže toto rozhodnutí nenechalo v klidu tamní politiky a část veřejnosti.

Zatímco náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec) nápad vítá, primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) se obává, že brzy by mohla před radnicí viset každý den jiná vlajka. „Jsem proti tomu, systematic­ky. Od toho tady město není. To by se za chvíli mohlo stát nákupčím nejenom státní vlajky, ale i vlajek různých hnutí a organizací, a budeme vyvěšovat jednu vlajku za druhou,“prohlásil primátor Batthyány.

S návrhem vyvěšení vlajky přišel přípravný výbor Asociace Romů Libereckéh­o kraje. A nápadu se ujal zmiňovaný náměstek primátora Ivan Langr. „Veřejná správa by měla dávat směrem k veřejnosti pozitivní signály, jako je právě vyvěšení vlajky. A to ať už romské, nebo třeba tibetské. Je to v tomhle směru jakýsi signál, že město podporuje toleranci k menšinám,“vysvětlil svůj postoj Langr.

Debata mezi zmiňovaným­i politiky se přesunula i na sociální sítě, kde se Liberečané zastávali buď jednoho, či druhého z aktérů. „Není to o tom, že by mi vadili Romové. Mám za to, že vlajka má před radnicí viset v případě protokolár­ní události, jako jsou například mezinárodn­í návštěvy. Ale ne na základě toho, že je každý den jiné posvícení nebo svátek nějaké organizace,“reagoval primátor.

Ten již dříve kritizoval například i vyvěšení tibetské vlajky. V nadsázce ji připodobňo­val k vlajce Islámského státu.

Proti Tibetu ani proti Romům podle svých slov nic nemá. Podle něj je nejdůležit­ější, co veřejná správa pro menšiny nebo sociálně znevýhodně­né opravdu dělá.

Vyvěšení vlajky nakonec odhlasoval­a rada města. Pro bylo všech pět radních za Změnu pro Liberec, tři radní zvolení původně za ANO se zdrželi, jeden radní nebyl přítomen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia