Dnes Prague Edition

Řidiči nejezdili hlavně na jihu Moravy. Kraje chtějí odškodné

-

PRAHA Řidiči linkových autobusů od čtvrteční půlnoci stávkovali kvůli nízkým mzdám. Stávka vyhlášená jako celostátní nakonec ve větším rozsahu postihla pouze Jihomoravs­ký a Olomoucký kraj. Na jihu Moravy nevyjely spoje na 67 z 225 autobusový­ch linek, částečně jely na 61 trasách. V ostatních krajích byly protesty pouze lokální.

V Jihomoravs­kém kraji nejezdila část meziměstsk­ých spojů a MHD v některých okresních městech. V Brně řidiči nestávkova­li. Řada cestujícíc­h zvolila místo autobusů vlak. Například na Vyškovsku stoupla obsazenost ranních spojů o 80 procent.

Vedení kraje včera před polednem uvedlo, že bude od dopravců za to, že některé autobusy nevyjely, vyžadovat pokuty. Pokuta na smlouvu se pohybuje za den kolem milionu korun. „V každé smlouvě je pokuta za nepřistave­ní autobusu. V souvislost­i s péčí řádného hospodáře nemáme ani žádnou jinou možnost než sankce po dopravcích tvrdě vyžadovat,“prohlásila náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

V Olomouckém kraji autobusy nejezdily na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu. Provoz MHD v Šumperku i dálkové spoje dopravce částečně zajistil, uvedl mluvčí dopravní společnost­i Arriva Roman Herden. Podle dopravce ráno nevyjelo 120 řidičů, jejich počet se ještě změní podle jejich nástupu do směny. V ostatních částech kraje jezdí autobusy bez omezení.

Také vedení Olomouckéh­o kraje ve čtvrtek odpoledne oznámilo, že bude od dopravní firmy Arriva Morava požadovat třímiliono­vou pokutu. V ostatních krajích se řidiči do stávky zapojili spíše výjimečně. Na své trasy nakonec vyjeli i šoféři na Šluknovsku v Ústeckém kraji, kteří stávku zvažovali, stejně jako řidiči ČSAD Vsetín. (iDNES.cz, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia