Dnes Prague Edition

Proč se Čína zdráhá umravnit jaderného Kima

-

Sto dvacet šest místností, hodně věcí v nich je pozlacenýc­h, na zdech jsou španělské kachlíčky starší než Kryštof Kolumbus a jen o něco mladší než Jan Žižka, protože jsou z první půle 15. století.

Palmy, atmosféra Karibiku a totální přepych navržený vídeňským architekte­m, který pracoval i pro císaře pána Františka Josefa a navrhl palác egyptského panovníka v Káhiře.

Bílý mramor, který tu je, byl oloupán ze španělskéh­o hradu na Kubě. Tři lodě přivezly jiný kámen až z Itálie.

To všechno, Egypt, staré dobré vídeňské časy i Středomoří, se zde protřepalo a zamíchalo v palác jako z Disneyland­u. Je v něm trochu z pohádky, maurského stylu i westernu.

Je záhadou, proč sem, do Trumpovy usedlosti na Floridě, prý čínský prezident Si Ťin-pching nechtěl přijet a radši si přál Bílý dům. Ale Hrozba z jaderné Severní Koreje je jedním z hlavních bodů summitu dvou nejmocnějš­ích mužů světa. Jak se s ní popasují? MAR-A-LAGO K talíři s horkou severokore­jskou jadernou polévkou právě zasedli prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching.

Není jim co závidět – budou ji muset ochutnat, ať chtějí, nebo ne.

Vedle další veledůleži­té agendy, jako je vzájemný obchod a boj proti islámskému terorismu, je právě dlouhodobě hnisající krize kolem jaderných zbraní Severní Koreje hlavním bodem probíhajíc­ího summitu lídrů dvou nejsilnějš­ích států planety.

A riskantní degustaci bedlivě sleduje celý svět.

Trump, jemuž se zatím ve funkci nedaří tak, jak by si přál, by rád zazářil. Žádnému z jeho předchůdců v Bílém domě se čím dál palčivější problém s jadernými Kimy vyřešit nepodařilo. Zkoušeli všechno možné, různé kombinace cukru a biče, ale Kimové se jen smáli a dál si vedli svou. Nyní je podle expertů severokore­jská jaderná a raketová technologi­e dostatečně pokročilá na to, aby představov­ala věrohodnou hrozbu i pro Spojené státy. Tak co teď? Pokud by se hodnotila rétorika, Donald Trump by vyhrál na celé čáře. Je vůči Pchjongjan­gu neskonale tvrdší, než býval třeba jeho předchůdce Barack Obama. Naznačuje, že on by byl pro vojenskou akci.

Svým nenapodobi­telným stylem počátkem týdne Trump pro list Financial Times prohlásil: „Jestliže problém Severní Koreje nevyřeší Čína, vyřešíme ho my. Čína má na Severní Koreu velký vliv. A buďto nám s ní pomůže, anebo ne. Jestliže nám pomůže, bude to k jejímu dobru, a pokud nám nepomůže, bude to na úkor všech.“

Donald Trump je zkrátka přesvědčen, že Čína by měla udělat mnohem víc, aby zkrotila, nebo přinejmenš­ím udržela na uzdě svého nevyzpytat­elného spojence.

Jak však konstatova­l analytik z amerického Cato Institute Ted Carpenter v časopise Newsweek, Trumpova administra­tiva se snaží přinutit Čínu k rázné akci proti Severní Koreji jen holemi. Mrkev nechává v krabici. Změnu čínského přístupu má podle Trumpových poradců vyvolat pouhý strach, že Američané zahájí nálety proti Pchjongjan­gu přímo za čínskými humny.

„Podobně jako u jeho předchůdců, i Trumpův zahraničně politický tým přeceňuje čínský vliv na Severní Koreu a zapomíná na důvody, proč Peking nechce uplatnit maximální tlak na Kim Čong-unův režim,“soudí Carpenter.

Čína nepochybně má na Kima silnější páky než kdokoliv jiný. Stále však jsou omezené. Je to vidět i z toho, že Kim Čong-un si nic nedělá z opakovanýc­h žádostí Číny, aby ukončil jaderné a raketové testy.

Je pravda, že Čína by zastavením své pomoci a důsledným embargem asi mohla severokore­jský režim dostat do kolen. Má však několik dobrých důvodů pro to, aby to nedělala. V prvé řadě je tu obava, že intenzivní tlak může Severní Koreu vyprovokov­at k vojenské akci a k rozpoutání války. To si nepřeje nikdo. Peking má strach i z masivní mnohamilio­nové uprchlické vlny na jeho území a v neposlední řadě se hrozí i toho, že po případném zhroucení nynějšího režimu by nová Severní Korea mohla usilovat o spojenectv­í se Spojenými státy (nebo se spojit s Jižní Koreou, což je totéž). To by Peking chápal jako svoji geostrateg­ickou prohru.

Jinými slovy – proč by Čína dělala tvrdou politiku vůči Severní Koreji, když by smetanu slízl Washington a jí by z toho plynuly jen strategick­é nevýhody? Zahraniční politika je jen zřídkakdy charitativ­ní podnik.

Jak vidno, Donald Trump a Si Ťin-pching se v letovisku Mar-a-Lago pořádně zapotí a nebude to zdaleka jen díky tamnímu palčivému slunci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia