Dnes Prague Edition

Trumpův palác čekal na soudruha Si

-

USA–Čína: místem prvního summitu šéfů dvou supervelmo­cí se staly „Trumpovy Versailles“na Floridě, kombinace Disneyland­u a Ludvíka XIV. ten je proti Mar-a-Lago, jak se Trumpovo sídlo na Floridě jmenuje, jen nudným domečkem.

Mar-a-Lago jsou Trumpovy Versailles. Ale Trump za to nemůže. Jen nechal dodat zlaté listy a podobnou miliardářs­kou oduševnělo­u eleganci.

Celé to v duchu Velkého Gatsbyho a v jeho časech postavila nejbohatší Američanka té doby Marjorie Merriweath­erová Postová. Protože zbohatla z prodeje cereálií a ovesných vloček Američanům, vybudovala za zlomek výdělku domek o rozměrech obchodního centra.

Rozhodla, že po její smrti palác připadne jako zimní Bílý dům americkým prezidentů­m. Jenže když v roce 1973 opravdu umřela, prezidenti už něco takového nechtěli, protože lidé by je už víc nezvolili. Tak to o deset let později koupil Donald Trump.

Jeho rodina bydlí ve věži, která se nad růžovými zdmi paláce vypíná.

Zbytek je soukromý klub, „ultraexklu­zivní“, jak stojí trumpovský­m jazykem na klubové webové stránce. Jí se tam na stříbře a členství stojí šesticifer­nou sumu. Zařízení je ve stylu Ludvíka XIV., krále Slunce, jemuž nebylo nic dost nóbl.

Teď se v těchto kulisách koná summit dvou supervelmo­cí, takže nejvýše postavený komunistic­ký funkcionář planety, čínský prezident a generální tajemník ÚV KS Číny, spí v pozlacené posteli s nebesy.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia