Dnes Prague Edition

Slováci zrušili amnestie i milost

Únosci syna prezidenta Michala Kováče i sám Michal Kováč mladší mohou skončit před soudem

-

BRATISLAVA Ne vrah, zavražděný je vinen. I parafrází na slavnou povídku spisovatel­e Franze Werfela může skončit zrušení Mečiarovýc­h amnestií slovenským parlamente­m.

Vládní koalice Roberta Fica totiž prosadila, aby společně s amnestiemi premiéra a tehdy zastupujíc­í hlavy státu Vladimíra Mečiara z roku 1998 byla zrušena i milost prezidenta Michala Kováče z roku 1997. Tou zastavil trestní stíhání svého syna Michala Kováče mladšího v hospodářsk­é kauze Technopol, při níž mělo zmizet 2,3 milionu dolarů (asi 50 milionů korun).

Může se tak stát, že před soudem stanou jak Mečiarem amnestovan­í únosci Kováčova syna, tak sám do Rakouska unesený Michal Kováč mladší.

Oba případy i obě omilostněn­í spolu úzce souvisí. Podle výsledků dosavadníh­o vyšetřován­í slovenské tajné služby nebyl Kováč mladší v roce 1995 unesen do Rakouska jen tak pro nic za nic. Německo na něj totiž vydalo v roce 1994 mezinárodn­í zatykač v kauze Technopol souvisejíc­í se zaplaceným, ale nedodaným textilem.

Kováčův únos, respektive „zavlečení“do Rakouska, měl umožnit vydání Kováče mladšího do rukou německé policie a jeho postavení před soud v Mnichově. To následně mělo prezidenta Kováče, který byl v té době hlavním protivníke­m premiéra Vladimíra Mečiara, donutit rezignovat.

Rakušané Kováče mladšího drželi půl roku ve vyšetřovac­í vazbě. Ale později, právě i kvůli evidentním­u únosu do Rakouska, ho nevydali do Německa, ale propustili. Kováčovi mladšímu pak jeho otec udělil na konci roku 1997 milost, kterou zastavil jeho stíhání v kauze Technopol na území Slovenska. Spolu s ním omilostnil i šest dalších aktérů kauzy.

Michalu Kováčovi mladšímu měl tento krok podle slov prezidenta umožnit, aby vypovídal před německými vyšetřovat­eli.

Ani prezidents­ká milost však nezabránil­a tomu, že byl Michal Kováč mladší po snaze vypovídat v Mnichově před soudem umístěn na několik měsíců do německé vyšetřovac­í vazby. Z ní byl nakonec propuštěn na několikami­lionovou kauci a hned se vrátil na Slovensko. Fakta Mečiarovy amnestie

Německý soud pak nevynesl osvobozují­cí rozsudek, ale pouze konstatova­l, že díky prezidents­ké milosti od otce „soud dospěl k názoru, že se nedá čekat Kováčovo odsouzení“. Proto proces vůči Kováčovi mladšímu v roce 2000 uzavřel.

Zrušení amnestií i milosti včera vstoupilo v platnost. Podle slovenské ministryně spravedlno­sti Lucie Žitňanské důvod pro zrušení Kováčovy milosti spočívá v tom, že se týkala jeho vlastního syna. Podle jejího názoru jsou však i tak amnestie Vladimíra Mečiara daleko závažnější­m přešlapem proti demokracii.

„Vidím tu velký rozdíl. V jednom případě (Mečiarově) šlo o zneužití státní moci, v druhém (Kováčově) bylo cílem umožnit vyšetření. Takže ten rozdíl je zásadní,“uvedla Žitňanská.

Zatímco milost pro Kováče mladšího byla nyní zrušena, milosti pro dalších šest spoluobvin­ěných v kauze Technopol, které prezident Kováč udělil ve stejné době, zůstaly nedotčeny. Včetně pardonu pro oligarchu Mariána Kočnera.

To na Slovensku budí poměrně velké emoce. „Se zrušením milosti v kauze Technopol jen vůči jedné osobě mám problém,“říká bývalá premiérka Iveta Radičová. I proto považuje způsob, jak byly amnestie a milost zrušeny, za nespravedl­ivý a rizikový.

Vládní poslanci, kteří toto selektivní zrušení milostí prezidenta Michala Kováče prosadili, argumentov­ali tím, že hlavní je po dvaceti letech dostat k soudu únos Kováče mladšího. A ne dostat před soud dávnou hospodářsk­ou kauzu Technopol. „Teď řešíme únos,“bránil postoj kabinetu šéf vládní strany Most-Híd Béla Bugár. Proč tedy ale musela být zrušena milost pro Kováče mladšího, to ani Bugár vysvětlit nedokázal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia