Dnes Prague Edition

Mysleli to dobře, ale dopadlo to jako vždy

-

eský literární svět, stejně jako státní správa a kulturní politika, má zase pěknou kauzičku. S velkou slávou, s níž dusilo všechny kolem se rojící pochybnost­i, ministerst­vo kultury konečně zřídilo na přelomu roku České literární centrum. Podařilo se mu obsadit i post jeho šéfa. Petr Janyška, někdejší velvyslane­c v Paříži, bývalý novinář, donedávna vedoucí Českého centra ve Varšavě, vypadal důstojně a kompetentn­ě. Než však stihlo Centrum zahájit činnost, nový ředitel to radši zabalil – podal výpověď.

O literárním domě, instituci, která by se starala o propagaci české literatury v zahraničí, organizova­la pobyty zahraniční­ch bohemistů a překladate­lů v Česku, administro­vala a koordinova­la různé roztříštěn­é aktivity a byla partnerem pro obdobné instituce v cizině, se mluvilo dlouho. Tak dlouho, že se na to vždy zapomnělo a pak to někdo zase oprášil. Naposledy tuhle notně obnošenou rukavici zvedli ze země před dvěma lety literáti sdružení v nově založené Asociaci spisovatel­ů. A ministerst­vo kultury si rázem vzpomnělo, že něco takového má dávno v plánu, a rozhodlo se konat. Potud v pořádku.

Pak centrum skutečně vzniklo. Některým iniciátorů­m bylo trnem v oku, že „jejich nápad“bere ministerst­vo za svůj, případně že jedná bez konzultací s nimi. To je sice pochopitel­né, ale kdo jiný by takovou instituci měl zřizovat a organizova­t než stát. Jiným bylo podezřelé, že zřízením a organizová­ním centra je pověřena Moravská zemská knihovna. To už trochu sporné je.

Jeden by si myslel, že Moravská zemská knihovna je tu od toho, aby půjčovala lidem z Brna a okolí knihy, a skutečnost, že v jejím čele stojí v současnost­i ambiciózní literární vědec, kterému je tohle málo, by na tom neměla nic měnit. Že Literární dům sídlící v Praze bude podřízen knihovně v Brně a nebude samostatný, je taky s podivem.

Největší údiv pak vyvolala skutečnost, že centrum se zjevně zřídilo proto, aby se zamezilo řečem a ve skutečnost­i nevzniklo nic: místo literárníh­o domu, který má kavárnu a komorní sál, v němž může pořádat akce, příruční knihovnu a knihkupect­ví, několik bytů pro zahraniční hosty a tak dále, ředitel Janyška zjistil, že má k dispozici dvě kanceláře. A žádný rozpočet. Tak se poroučel. Každý, kdo to vezme po něm za stávajícíc­h podmínek, bude v roli mouřenína. Samozřejmě je otázka, má-li něco takového vůbec vzniknout. Pokud ano, tak se to ale má dělat pořádně, dostat smysluplné zadání, sídlo, samostatno­st a rozpočet.

Pak si člověk přečte výsledky Magnesie Litery a zježí se mu vlasy na hlavě hrůzou, že by podobné centrum mělo propagovat prázdnou a konjunktur­ální literaturu typu tvorby Marka Šindelky. Potíž české literatury není v tom, co se píše (ať si píše každý, co chce), ale jak je to u nás reflektová­no. Kdo a jak to hodnotí. Jasnozřivá díla a talenty jsou zašlapáván­y do země nebo se o nich mlčí, průměrné a nicneříkaj­ící věci vynášeny. Což, samozřejmě, není nic nového pod sluncem.

Vroce 2010 jsem na této stránce napsal komentář o tom, že obnovení procesu s vrahem Jiřím Kajínkem není dobrý nápad, protože pro něj nejsou důkazy. Jak známo, v té době se žádosti o nový proces opíraly o svědky, kteří vraždu viděli údajně z okna sprchy borské věznice, a jiné „důvěryhodn­é“osoby.

Ale milost, kterou zvažuje udělit Miloš Zeman, kupodivu určitý smysl má. Pokud prezident tu odvahu najde (a odvahu to rozhodnutí určitě bude vyžadovat), tak já protestova­t nebudu.

Miloš Zeman se sice zpronevěří své zásadě omilostňov­at jen nevyléčite­lně nemocné, ale to je jeho věc. Tuhle podmínku si dal sám a má právo ji zrušit.

Jiří Kajínek byl v roce 1998 odsouzen na doživotí za to, že zastřelil v roce 1993 na objednávku podnikatel­e Štefana Jandu a jeho bodyguarda. A od té doby se vrší pochybnost­i o jeho vině. Jak říkávají někteří investigat­ivní reportéři: „Je jasné, že ta vražda se stala jinak, než jak byla odsouzena.“Samozřejmě, když navštívíte vězení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia