Dnes Prague Edition

Pouze maigretovs­ký Kňažko kráčí Zádušní obětí střízlivě

-

Eva Josefíková coby osiřelá houslistka, Ági Gubíková jako její ochránkyně a Milan Kňažko v roli komisaře. To je ústřední trio postav, které na nedělní ČT1 provedou temnou historicko­u detektivko­u Zádušní oběť. Za první světové války přijíždí do městečka komisař z Vídně, aby vyšetřil sérii vražd a zastavil fámy o rituálním zabíjení, za něž tu židovskému řezníkovi hrozí lynč.

Scenárista Vladimír Körner a režisér Jiří Svoboda si zjevně vyhovují, jak předvedli už v 80. letech v Zániku samoty Berhof, jenom ve slabosti pro efekt se navzájem nekorigují, spíše naopak povzbuzují. Takže noirově laděné retro, které v dokonalé souhře tlumených barev s významovým střihem vytvářejí kameraman Vladimír Smutný a střihač Jan Mattlach, získává místy sklon k okázalé manýře od zvířecích vojáků po náboženské rituály.

Zádušní oběť se podobá klasickému dramatu o třech dějstvích. Začíná jako variace na Zločin v Polné, neboť i tady podobně jako za hilsneriád­y se hledá obětní beránek v židovské komunitě, vesměs už zdecimovan­é útěky před pogromy. Pak pokračuje nejsilnějš­í částí ve stylu maigretovs­ké detektivky, jíž Milan Detektiv Kňažko prochází takřka bez hnutí brvy, jediný střízlivě věcný proti vůkolní hysterii, která se bohužel dotkne i některých hereckých projevů. A vrcholí dost uměle inscenovan­ou osudovostí.

Celá důsledná stylizace mává vlajkou současného diktátu temnoty. Svíce, petrolejky, lijáky, stíny, tmavá zákoutí, hrubí neurvalci proti bezbranným ženám, Schubertov­y melodie znějící v zapadlé krčmě nebo na hřbitově, mrtvola v kostele, záchvaty, morfium; zkrátka se buduje mozaika strachu a zmaru. Nicméně ve výsledném účinku šíří podmanivou náladu i znepokojiv­é tajemství, přestože zkušení konzumenti detektivek uhádnou pachatele i jeho motivaci dost brzy.

Pomohl by však výraznější dramaturgi­cký zásah. Jak se totiž zjevuje záhadný vousatý ctitel či kněžka tajného spolku, začne se Zádušní oběť podobat pouťovému braku, jenž se těžko snáší s obecnými úvahami typu „Můj Bůh už dávno umřel“. A když uslyší povzdech „Tolik utrpení“, divák se v duchu přidá – No právě, trauma na trauma, změna v nedohlednu. Příběh odpovídá vidění světa, v němž všichni jsou viníci a žádný spravedliv­ý; pokud se najde, schytá to v kostrbatém finále s literárním­i promluvami, kde brutální ráz prohrává s teatrálním a morální polemika definitivn­ě porazí detektivku. Neblahý vliv ornamentál­ní režijní symboliky jen završí plakátový sestřih válečných hrůz dějin; výkřik banality – ač mrtvol a surovostí je tu víc než ve Hře o trůny.

Zádušní oběť Česká televize

 ?? Foto: Česká televize ??
Foto: Česká televize

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia