Dnes Prague Edition

James Blunt mezi Bieberem a Sheeranem

-

Britský písničkář James Blunt bývá častým terčem výsměchu, založeného hlavně na tom, že jeho dávný hit You’re Beautiful byl poněkud ukňouranou baladou. A taky, že to byl hit sice obrovský, ale jediný. Zpěvák to s humorem přechází, a kdo se chce dobře pobavit, měl by si najít jeho účet na Twitteru.

Nicméně od debutového alba Back to Bedlam uplynulo sedmnáct let, během nichž zpěvák přišel s více či méně úspěšnými nahrávkami, a nyní vydal desku Afterlove, kterou svět přijímá s ambivalent­ními pocity.

Nové album patří rozhodně mezi to lepší z Bluntovy dosavadní tvorby. V mnoha ohledech je poplatné době, která v hudbě přeje elektronic­e, takže tu zní umělá nasamplova­ná rytmika a spousta zasněných ploch vystavěnýc­h na neurčitých syntezátor­ových zvucích. Tím se nebezpečně blíží hudbě a la Justin Bieber, jehož tvorba je podobným balastem vyloženě zahlcená.

V tomhle ohledu přináší úlevu skladba Someone Singing Alone, jež díky dominantní akustické kytaře působí příjemně staromilsk­y, nebo závěrečná Paradise, podpořená výraznou basou a naléhavým zpěvem. A byť jsoou moderními zvuky podložené, díky rychlému tempu dobře vycházejí i písně California a Bartender.

Druhá jmenovaná se tváří trochu jako variace na Galway Girl od Eda Sheerana. Což je vtipné, protože Blunt se Sheeranem jsou kamarádi a mladší kolega na Afterlove přispěl dvěma písněmi. Make Me Better i Time of Our Lives patří rovněž k tomu zdařilejší­mu. Ale jestliže zmíněnému Bieberovi napsal Sheeran na poslední album jedinou pořádnou skladbu, tady je potřeba uznat, že zrzavý písničkář měl už i silnější momenty.

James Blunt na Afterlove nepřináší žádný prvoplánov­ý hit typu You’re Beautiful, což je možná dobře. Když zůstaneme u srovnání, dopadl rozhodně lépe než Bieber, ale na Sheerana nemá.

Afterlove James Blunt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia