Dnes Prague Edition

Zemřela Libuše Havelková, hlas i tvář pohádek

-

PRAHA Laskavá babička z televizní Kouzelné školky; tak si Libuši Havelkovou pamatuje několik generací. Ale herečka, která včera zemřela ve věku 92 let, měla za sebou bohatší kariéru než role milujících matek a pohádkovýc­h babiček, které jí režiséři tak často přiděloval­i.

Po studiích DAMU nastoupila na ostravskou scénu, pak přešla do pražského souboru E. F. Buriana a odtud do Národního divadla, kde zůstala třicet let, až do roku 1990, kdy šla do důchodu. Zároveň půl století herectví vyučovala.

Před kamerou se uvedla v 50. letech jako Tonička v Robinsonce, byla prodavačko­u v Králi Šumavy, Kateřinou ve Starcích na chmelu, kovářkou v Zapomenuté­m čertovi nebo Marcelou v seriálu My všichni školou povinní. Z poslední doby si ji diváci pamatují ze seriálů Hraběnky či Ordinace v růžové zahradě, zosobnění maminek předvedla v sáze Nejmladší z rodu Hamrů, a co se babiček týče, ztvárnila jich nespočet.

Stačí zmínit tituly Co poudala bába Futéř, Perníkový dědek, Tři princezny tanečnice, Maruška, O bílé laňce, O kominickém učni a dceři cukráře, O štěstí a kráse nebo film Modrý tygr, jímž se roku 2012 s plátnem rozloučila.

Průvodkyní Kouzelné školky, která se vysílá stále, se stala v roce 1999; pořadu pro nejmenší diváky od tří let vtiskla svou typickou vlídnost. Prosadila se také v dabingu, její hlas zněl ve filmech Sexmise, Dokud nás smrt nerozdělí, Hádej, kdo přijde na večeři, Chléb, láska a žárlivost nebo Děti ráje. Ani tady nesměla chybět babička – v pohádce Sněhová královna. Profesi, kterou sdílí i její syn, muzikant a herec Ondřej Havelka, se věnovala, dokud měla síly. „Neuměla bych složit ruce v klín – to bych asi umřela,“řekla v jednom z rozhovorů. Poslední rozloučení se bude konat 12. dubna ve dvanáct hodin ve velké síni strašnické­ho krematoria v Praze. (spa)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia