Dnes Prague Edition

Vídeň zve Plachetku, šanci dá i dirigentům

-

PRAHA Vídeňská státní opera je častým cílem našich operních příznivců, kteří tam mohou vidět nejen světové hvězdy, ale též v zahraničí působící české umělce.

V rakouské metropoli je potkají i příští sezonu, kterou divadlo právě odtajnilo. Velkou příležitos­t dostane dirigent Tomáš Netopil, současný šéf opery v Essenu.

Ve Vídni není sice nováčkem, řídil tu tři obnovené produkce, tentokrát však sám nastuduje novou inscenaci, romanticko­u německou operu, Čarostřele­c od Carla Marii von Webera. Premiéra bude v červnu příštího roku.

Už v září lze ve Vídni opět slyšet Adama Plachetku, který si zazpívá hraběte Almavivu v Mozartově Figarově svatbě a v říjnu pak Dona Giovanniho. V lednu se objeví v Belliniho Puritánech.

Naopak poprvé se vídeňskému publiku představí mladý dirigent Tomáš Hanus, jenž stojí v čele Velšské národní opery. Převezme inscenaci Dvořákovy Rusalky, která měla premiéru už roku 2014 a v říjnu se opět vrátí do repertoáru.

Titulní roli ztvární Bulharka Krassimira Stoyanova, prince ukrajinský tenorista Dmytro Popov. Divadlo také znova „opráší“Janáčkovu Káťu Kabanovou, ovšem bez české účasti.

Celkem chystá Vídeňská státní opera na příští sezonu šest premiér, mezi nimi například Prokofjevo­va Hráče, Bergovu Lulu, Händelova Ariodanta nebo Saint-Saënsovu operu Samson a Dalila, ve které ústřední pár ztvární dvojice Roberto Alagna a Elina Garanča.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia