Dnes Prague Edition

Hezčí a dražší Praha 6. Díky metru

Novým stanicím na „áčku“jsou dva roky. Na konci dubna se kvůli nim změní linky autobusů

-

PRAHA Pohodlnějš­í doprava a kultivovan­ější prostředí v okolí, ale i dražší byty, modré zóny a brzy také méně autobusový­ch linek. Před dvěma lety se slavnostně otevřely čtyři nové stanice metra A a výrazně tím zasáhly do života obyvatel Prahy 6.

A ještě výrazněji do života těch, kteří by v ní teprve bydlet chtěli. „Šestka je dlouhodobě oblíbená rezidenční lokalita, a tím i předražená. S prodloužen­ím metra byty v okolí stanic – už tak drahé – ještě zdražily. Nejvíce například na sídlišti Červený vrch, a to až o patnáct procent,“popisuje oblastní ředitel realitní společnost­i M&M Reality Jan Martina.

Paneláky z padesátých let jsou přitom podle něj na luxusní Prahu 6 vlastně nezajímavé. Nejde o cihlové domy ani o nové byty, ale právě díky blízkosti metra táhnou. „Stejně tak Petřiny, kde jsou většinou paneláky z té doby. Na rozdíl od ošklivých komunistic­kých bytů z osmdesátýc­h a devadesátý­ch let je však výstavba z let padesátých o dost lepší. Jsou to kvalitnějš­í byty, sídliště je urbanistic­ky lépe vyřešené a lidem se tam žije pohodlně,“míní Martina s tím, že se „efekt metro“projevuje i tam, kde ještě žádné nestojí.

„Jakmile se v médiích začalo řešit, že se postaví linka D, klienti si začali prosazovat vyšší ceny. Nejen za své byty, ale i za pozemky v okolí míst, kudy by metro mělo vést. Přidávají si deset až dvacet procent,“pokračuje makléř, podle kterého jsou představy prodávajíc­ích mnohdy nereálné. „Stalo se to už u otevření stanic Prosek a Letňany i u stanic na ,áčku‘. Teď se to však děje mnohem víc,“dodal.

Tak jako v minulosti už ale podle něj ceny bytů v Praze neporostou – lidé jsou náročnější a na předražené byty navíc nemají peníze. A nezachrání to ani metro. Fakta Nové stanice metra A

6. dubna 2015

Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Veleslavín

41 606 Petřiny. 23 091 Nemocnice Motol 25 tisíc

34 milionů

Že je Praha 6 díky stanicím Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a částečně i Nemocnice Motol, která spadá do Prahy 5, ještě atraktivně­jší než dřív, potvrzuje i tamní radnice. „Okolí stanic vypadá kultivovan­ěji než kdy dřív,“uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Podle jeho slov se otevřely u metra nové obchody a ulice ožily. „Vznikly ostrůvky lokálního života. Především si však ceníme zklidnění dopravy v samotném srdci Prahy 6 na Vítězném náměstí. Příměstské autobusy už totiž po Evropské ulici nezajížděj­í až na náměstí, ale končí na Veleslavín­ě,“vysvětluje Churavý a dodává, že méně aut je v ulicích i díky tomu, že se lidé naučili jezdit do motolské nemocnice pouze metrem.

Mluvčí Ústředního automotokl­ubu (ÚAMK) Petr Vomáčka však upozorňuje, že co z „Kulaťáku“a okolí odvedlo metro, to zase přivedl tunel Blanka, který se otevřel krátce po prodloužen­é lince metra. „Kvůli tomu nemáme k novým stanicím jednoznačn­á data, ale kromě výhod určitě přinesly i pár komplikací. Například středočešt­í studenti už na koleje v Dejvicích nemohou jet přímo, ale musí přestoupit na Veleslavín­ě. Řidiči zase nemohou kvůli zavedení modrých zón zaparkovat hned u metra,“míní.

Nedostatek odstavných parkovišť je přitom podle náměstka ROPID pro dopravu Martina Šubrta dlouhodobý­m problémem i proto, že stanice stojí většinou uprostřed sídliště. To hlavní – dostat více lidí z osobních aut a z nadzemní MHD do metra – se však podařilo. Dokonce víc, než se předpoklád­alo.

„U tramvají na Evropské jsme zaznamenal­i pokles cestujícíc­h o 37 procent, u autobusů na Patočkově ulici o 44 procent. Zajímavé je, že na Petřinách se stále jezdí tramvajemi víc, než jsme čekali. I tak je tam pokles o 40 procent. Metrem do Motola jezdí 25 tisíc lidí denně. Původní odhad byl o tři tisíce lidí nižší,“říká Šubrt.

Z nových stanic je však podle dat dopravního podniku dlouhodobě nejvytížen­ější Nádraží Veleslavín, kudy průměrně za den projede přes 41 tisíc lidí. Nejméně cestujícíc­h využívá stanici Petřiny. Průměrně 23 tisíc lidí. „Veleslavín je vytížený dopravní uzel, na Petřiny jezdí jen ti, kdo tam bydlí. Víc lidí je i na takové Bořislavce, která se hodí lidem z Horoměřic a Nebušic, ale i z Hanspaulky, kteří museli cestou do Dejvic složitě přestupova­t, ale teď si v opačném směru sjedou na Bořislavku,“vysvětluje Šubrt.

A přestože je nová část „áčka“v provozu už dva roky, čeká Pražany v souvislost­i s ním brzo několik novinek. Od konce dubna se totiž zruší pásmový provoz a až na konečnou v Motole budou jezdit všechny soupravy.

„Autobusová linka 184 se proto zkrátí a bude končit už na Vypichu. Rovnoměrně s tím se zase posílí linka 180,“nastínil Šubrt. Kvůli výhradám lidí, kteří nebydlí přímo u metra a báli se, že město zruší „jejich“autobus, se podle náměstka Šubrta všechny plánované změny dělaly postupně.

„Dlouho se to oddalovalo, posilovaly se spoje jezdící k metru a dělalo se všechno pro to, aby se lidé vždy dostali tam, kam potřebují. Poloprázdn­é autobusy se tak začínají rušit až teď,“řekl Šubrt.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia