Dnes Prague Edition

Trest za simulování? Slávista Mingazov žádný dostat nemůže

-

Když před dvěma lety sparťanský kapitán David Lafata nafilmoval pád v pokutovém území a Sparta díky tomu porazila Teplice, discipliná­rka mu udělila nejvyšší pokutu za simulování.

Slávista Ruslan Mingazov za podobný prohřešek v nedělním derby trestán nebude. Proč? V pondělí komise rozhodčích fotbalové asociace omezila delegaci sudímu Fraňkovi na tři utkání za hrubou chybu v nedělním derby (1:1), kterou ovlivnil výsledek. Zároveň jeho obhajobu postavila na tom, že ho oklamal slávistick­ý záložník Mingazov, který v pokutovém území naskočil na protihráče Karavajeva.

„Je zapotřebí přihlédnou­t k tomu, že rozhodčí Franěk hráči Mingazovov­i skočil na špek. Jednalo se o klamání rozhodčího. To ovlivnilo jeho rozhodnutí,“vysvětlova­l místopředs­eda komise rozhodčích Petr Mlsna.

Discipliná­rní komise by za normálních okolností s Mingazovem zahájila řízení a pravděpodo­bně by mu udělila pokutu ve výši od deseti do třiceti tisíc korun. Jenže ona s ním řízení nezačala, protože nemohla.

„Discipliná­rní řád fotbalové asociace účinný do 30. června 2015 umožňoval trestat simulování jako případ nesportovn­ího chování. Stávající discipliná­rní řád toto neumožňuje, protože u hráčů podmiňuje možnost trestat za narušení řádného průběhu hry pouze tehdy, pokud by za to jinak hrozila červená karta, což ale v případě simulování samotného není,“vysvětlil předseda discipliná­rní komise Richard Baček.

Trestat simulování bude discipliná­rka moci zase až od příští sezony, kdy bude discipliná­rní řád novelizová­n.

Šestadvace­tiletý turkmenský reprezenta­nt Vyrovnáno si v poslední minutě derby ve vápně posunul míč kolem Karavajeva, metr před ním se odrazil, naskočil na něj a padl k zemi. Sudí Franěk odpískal penaltu, svým verdiktem ovlivnil výsledek utkání.

V minulosti discipliná­rka simulování netrestala vždycky, ale v křiklavých případech ano. Nejznámějš­í jsou dva. Číslo jedna plzeňský obránce David Limberský, který nafilmoval penaltu v zápase proti Spartě. Poté se o soupeři nevhodně vyjadřoval. Discipliná­rku mu dala pokutu 40 tisíc korun.

Číslo dvě současný sparťanský kapitán David Lafata. Předloni v zápase Sparty proti Teplicím minutu před koncem oklamal sudího Kovaříka a z penalty dal Dočkal vítězný gól. Lafata obdržel pokutu padesát tisíc korun. „Uvědomuju si, že to nebylo správné a opravdu na to nejsem pyšný. Trest přijímám,“řekl tenkrát Lafata, za simulování poslední potrestaný v lize.

Tedy prozatím. Pražská Dukla dnes ve fotbalové lize přivítá Mladou Boleslav, která se v soutěži na jaře dost trápí. Zápas začíná na Julisce v 18 hodin. „Na podzim do utkání vstupovala Boleslav jako favorit, nyní hledají, jak se do formy z počátku sezony dostat. Záleží na naší hře a proměnění toho, co si vytvoříme. Myslím, že v lize může porazit téměř každý každého. Dosavadní výsledky to v 80 procentech dokazují. Jen maximální koncentrac­e nás může posunout k vítězství. Věřím, že někteří naši hráči podají i více než nadstandar­dní výkon a rozhodnou utkání v náš prospěch,“řekl kouč Dukly Jaroslav Hynek. (prp) Florbalist­é Vítkovic včera vyhráli v pátém semifinále superligy v Praze nad mistrovský­m Chodovem 4:2, nedopustil­i konec sezony a snížili na 2:3 na zápasy. Šestý duel se hraje zítra v Ostravě. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia