Dnes Prague Edition

Dvacetníče­k aneb Česko vs. Švýcarsko

- Aleš Michl ekonom

Jenom 20 haléřů? Jenom dvacetníče­k bylo první posílení koruny do hodiny od konce intervencí České národní banky. Alespoň tak jsem to včera viděl na Bloombergu. Z kurzu 27 na 26,80 koruny za euro – zhruba tak. Ten dvacetníče­k je 0,7 procenta. Když si vzpomenete na Švýcarsko, které podobný režim také ukončovalo, kurz tehdy skákal o třicet až čtyřicet procent.

Švýcarský frank byl jako v papiňáku. Kupoval ho celý svět, centrální banka bránila kurzu v posílení, a když měnu pustila, rychle odstranila ventil, prásk a vše šlo okamžitě pryč.

Ten dvacetníče­k na koruně ukazuje, že uvolňování intervencí v podání ČNB může být úplně jiné. Jistě to samozřejmě nikdo neví. Nicméně uměle držená slabá koruna byla také natlakovan­ý hrnec, ale ne tak moc jako švýcarský frank. ČNB navíc hodně komunikova­la a ventil jako by postupně povolovala. Pára z koruny teď uniká, výkyvy přijdou, ale nemusí to být takové skoky o desítky procent jako v případě franku.

Na straně poptávky po korunách by měl být export, který směňuje eura a zajišťuje se. Ten bude tlačit na posílení koruny. Na straně nabídky korun pak importéři a hlavně spekulanti, kteří chtějí utéct a shrábnout zisk. Ti budou tlačit na oslabení měny.

Tyto protistran­y se teď mezi sebou budou pár dní tlouct a kurz bude lítat sem a tam, ale hlavní bude, že pára bude dál unikat. Být ČNB, tak bych se teď do kurzu nemíchal. Neopatrnou či nesprávnou manipulací s tlakovým hrncem si totiž můžete přivodit závažné opaření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia