Dnes Prague Edition

Moskva hrozí, ale jen naoko

Rusko Američany kritizuje, ale velký konflikt s USA nechce

- Luboš Palata redaktor MF DNES

MOSKVA Bylo asi půl třetí ráno moskevskéh­o času, když někomu z lidí v Kremlu, kteří mají na starosti domluvenou koordinaci vojenských akcí Ruska a USA v Sýrii, zazvonil mobil.

Americký protějšek mu sdělil varování, že za dvě hodiny odpálí Spojené státy rakety z lodí ve Středozemn­ím moři na syrskou leteckou základnu v Homsu. Z ní v úterý startovala letadla, která podle Západu a syrských povstalců zaútočila chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún.

„Ano, tato informace nám byla předána prostředni­ctvím k tomu určeného kanálu,“přiznal včera mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Tím, že by zavolal samotnému ruskému prezidento­vi, se však americký prezident Donald Trump neobtěžova­l. „Osobně Putinovi nikdo nevolal,“dodal mluvčí Kremlu.

Je otázka, k čemu všemu mělo varování sloužit. Na jednu stranu dalo Rusům čas evakuovat svůj vlastní vojenský personál ze základny (a to samé udělala i syrská armáda). Na straně druhé mohlo varování sloužit i k tomu, aby Rusy odradilo od použití protiletec­kých systémů S-400 a S-300. Ty mají v Sýrii rozmístěny kolem svých hlavních základen – letecké základny Hmímím v provincii Latákíja a námořní v přístavu Tartus. Použití těchto zbraní proti americkým střelám s plochou dráhou letu by znamenalo přímou vojenskou konfrontac­i Ruska se Spojenými státy. A té se chtěly jak Washington, tak Moskva vyhnout.

Díky americkému varování byl ze základny v Homsu včas evakuován veškerý ruský personál, jejž vedle vojenských poradců tvoří hlavně letečtí mechanici, kteří udržují syrské vojenské letouny a vrtulníky ruské výroby v chodu. „Podle všech dostupných informací oběti ani ranění mezi ruskými vojáky nejsou,“uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Devět stíhaček, jež se zřejmě opravovaly, podle serveru News.ru po americkém náletu shořelo v hangárech. Zničena byla i velká část pro syrskou armádu důležité letecké základny. Zahynulo údajně devět syrských vojáků a civilistů.

Veřejně projevenéh­o vděku se za své varování Ruska Spojené státy nedočkaly. Naopak. „Prezident Vladimir Putin pokládá americké údery proti Sýrii za agresi proti svrchované­mu státu, což je porušením mezinárodn­ího práva pod vyumělkova­nou záminkou,“prohlásil ústy Peskova Kreml.

Putin si také neodpustil jedovatou slinu, směřující k americkému vojenskému angažmá v probíhajíc­í bitvě irácké armády se silami Islámského státu o severoirác­ký Mosul. „Akce Washington­u je pokusem odpoutat pozornost světového společenst­ví od četných obětí mezi civilisty v Iráku,“dodal podle svého mluvčího ruský prezident.

Vladimir Putin také zopakoval, že kauza kolem chemického útoku je podle něj vyumělkova­ná. „Syrská armáda nevlastní žádné zásoby chemických zbraní,“tvrdí Kreml. A to přesto, že USA a Západ uvádí, že o úterním chemickém útoku syrského letectva proti civilistům mají důkazy. Praktické důsledky jsou malé

Oproti poměrně ostré reakci Kremlu byl ruský ministr zahraničí Lavrov, který ani nezrušil na příští týden plánovanou schůzku se svým americkým protějškem Rexem Tillersone­m, mnohem umírněnějš­í. „Zarmucuje, že to škodí i tak poškozeným vztahům mezi Ruskem a USA. Ale doufám, že tyto provokace nezpůsobí nezvratné následky,“uvedl Lavrov.

Praktický dopad má americký útok na syrskou základnu zatím jediný, a to, že byla pozastaven­a vojenská koordinace mezi americkými a ruskými silami v prostoru Sýrie. Rusko také mluví o tom, že by mohlo Damašku dodat další protiletec­ké obranné systémy.

Zarmucuje, že to škodí i tak poškozeným vztahům mezi Ruskem a USA. Ale doufám, že tyto provokace nezpůsobí nezvratné následky. Sergej Lavrov, ministr zahraničí

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia