Dnes Prague Edition

Jeden týden, který změnil (pohled na) Trumpa

-

31. 3.

Spojené státy oznámily v oSn, že už nepovažují odstranění syrského prezidenta Bašára Asada za pilíř své politiky v této zemi, jak to bylo za obamovy administra­tivy.

4. 4.

po chemickém útoku nervovým plynem ve městě Chán Šajchún v syrské provincii Idlíb zemřelo nejméně osmdesát civilistů včetně žen a dětí, dalších čtyři sta lidí bylo zraněno. podle následných pitev šlo o sarin. Bílý dům útok hodnotí jako „trestuhodn­ý“čin, který nelze pominout. „odporné činy“, odehrávají­cí se v Sýrii, jsou podle Donalda Trumpa důsledkem „slabosti“administra­tivy minulého amerického prezidenta Baracka obamy.

5. 4.

Donald Trump označil chemický útok v Sýrii za děsivý a nepopsatel­ný. „je to hrůzná urážka lidstva,“řekl Trump při setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v Bílém domě. podle Trumpa byly útokem „překročeny mnohé meze“. Svůj postoj k syrskému prezidento­vi Bašáru Asadovi a k Sýrii obecně prý americký prezident „hodně moc změnil“. „ohavné činy Asadova režimu nelze tolerovat“, protože zemřeli nevinní lidé včetně žen a dětí, „a dokonce krásných malých miminek“. jordánském­u králi Trump slíbil, že USA dovedou mezinárodn­í koalici ke konečnému zničení teroristic­ké organizace Islámský stát, která „ohrožuje civilizaci“, a že USA poskytnou jordánsku další finanční zdroje na pokrytí nákladů spojených s péčí o běžence.

6. 4.

Trump naznačil možnou vojenskou reakci na syrský režim kvůli chemickému útoku. odpovědnos­t za něj připsal Asadovi. Řekl, že „něco by se mělo udělat“. „Uvažujeme o vhodné odpovědi na porušování všech předchozíc­h rezolucí oSn, mezinárodn­ích standardů,“řekl americký ministr zahraničí rex Tillerson. „Asadova role do budoucna je nejistá,“dodal.

7. 4.

USA v reakci na chemický útok v provincii Idlíb zaútočily na leteckou základnu Šajrat. Vypálily na ni 59 střel s plochou dráhou letu. Trump vyzval „civilizova­né národy“, aby se připojily k USA ve snaze „ukončit masakr a krveprolit­í v Sýrii“. o tom, že syrský režim použil zakázanou chemickou látku, podle něj není pochyb. podle Tillersona je Trump připraven podniknout další kroky. (jas)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia