Dnes Prague Edition

Vstupenky do Sněmovny

ČSSD chtěla ve volbách vsadit na ministry. Praha bojuje o vlivná místa na kandidátká­ch

-

Premiér Bohuslav Sobotka a k němu přichází ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík. Společně mají před pražskou restaurací U Kaštanu promluvit ke 139. výročí založení ČSSD. Při pohledu na vytrvalý déšť je jim jasné, že nejlepší projev bude ten, který bude stručný. „To počasí objednal Dolínek,“trpce zažertuje Ludvík. Na mysli má svého spolustran­íka Petra Dolínka, se kterým se dostal do křížku kvůli pražské kandidátce ČSSD do parlamentn­ích voleb. Dolínek mimochodem stojí opodál, s Ludvíkem o sebe po celou dobu setkání nezavadí pohledem. Jen poznamenáv­á: „Musíme se mezi sebou víc bavit.“

Sociální demokraté se včera radili o kandidátká­ch ve dvou klíčových krajích, kde došlo ke sporům o přední, a tedy volitelná místa. V Praze i ve Středočesk­ém kraji šlo o to, na kterou pozici se umístí ministři za ČSSD, na které strana chtěla ve volbách vsadit. Jasněji mají Středočeši.

Tamní lídr kandidátky Jan Hamáček prosadil, aby z druhého místa kandidoval­a ministryně školství Kateřina Valachová, přestože je v ČSSD nováčkem. A to se ostříleným politikům ze středních Čech příliš nezamlouva­lo. Ostatně zdejší vlivní poslanci Milan Urban a Richard Dolejš tak nakonec skončili na kandidátce až na sedmém a desátém místě. Komfortní pozice to pro ně nebude – například při minulých volbách se z tohoto kraje do Sněmovny dostalo šest lidí z ČSSD.

Zato v Praze zůstává situace i po ranní schůzce Sobotky s Ludvíkem rozbouřená. „Jsou tři varianty. Kandidátku povede buď pan Ludvík, pan Dolínek, nebo pan Kaucký,“řekl Sobotka. Kterého z těchto tří by preferoval, prozradit nechtěl. „Já kandidátku v Praze nesestavuj­i. Nejsme hnutí postavené na vůdcovském principu,“prohlásil. „Bylo by dobře, kdybychom měli silného a respektova­ného lídra,“naznačil přesto. Podle informací MF DNES vedení ČSSD totiž nepočítá s tím, že by kandidátku v hlavním městě vedl kdokoli jiný než právě Ludvík.

Strana chce na muži, který šestnáct let šéfoval největší nemocnici v zemi, pražskému Motolu, postavit část volební kampaně – na zdravotnic­kých tématech. To by s třicátníky Petrem Dolínkem nebo Lukášem Kauckým, kteří za sebou doposud mají hlavně působení v pražské komunální politice a Mladých sociálních demokratec­h, šlo těžko. „Vybírat si mezi Dolínkem a Kauckým na jedné straně a Ludvíkem na druhé, je volba jako vybírat si mezi trabantem a mercedesem,“říká jeden z vlivných členů ČSSD. Při včerejší ranní schůzce Sobotka Ludvíkovi ostatně kladl na srdce, že teď je potřeba situaci hlavně uklidnit a s pražskými sociálními demokraty, kteří Ludvíkovi odmítli jeho verzi kandidátky, najít kompromis. Ten by mohl vypadat například tak, že Ludvíkova dlouholetá spojenkyně Lenka Teska Arnoštová, kterou chtěl mít ministr jako dvojku, ale lidé kolem Dolínka ji poslali na páté místo, bude nakonec trojka. Tím si udrží slušné šance na místo v poslanecké lavici. Právě s příslibem výhodné pozice do voleb totiž Ludvík Arnoštovou před několika měsíci přesvědčil, aby se vzdala kandidatur­y na místopředs­edkyni strany.

Ludvík dával včera najevo, že se mu takový kompromis moc nelíbí. „Když se nedodrží to, co se slíbilo, tak u toho být nemůžu,“vzkazoval. Připustil však, že teď má o čem přemýšlet. „Je nějaký navržený postup, musíme si teď sednout a nějak se dohodnout.“

Že se problém s lídrem objeví právě v Praze, přitom ještě nedávno nikdo ze sociálních demokratů nečekal. Navíc kvůli tomu, že se tu počítalo s Ludvíkem, vyslala ČSSD svou další pražskou ministryni Michaelu Marksovou jako lídryni na Liberecko. „Praha není okresní přebor, ostatní strany tu nasadí silné kandidáty. Lidová tvořivost v pražské ČSSD musí stranou,“dodává vlivný člen ČSSD.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia