Dnes Prague Edition

Policie jde po muži, který ze msty měnil léky Zentivy

-

PRAHA Policie obvinila zaměstnanc­e farmaceuti­cké firmy Zentiva z toho, že loni v září úmyslně vyměnil léky v krabičkách. Podle informací MF DNES to udělal ze msty, protože krátce předtím dostal výpověď. Firma musela stáhnout z trhu statisíce balení léčiv, přes sto pacientů si stěžovalo, že se jim po lécích udělalo špatně.

„Bylo zahájeno trestní stíhání jedné osoby,“sdělil Richard Houdek, obvodní státní zástupce pro Prahu 10, který vyšetřován­í případu dozoruje. Z čeho konkrétně byl muž obviněn, nechtěl Houdek sdělit s tím, že vyšetřován­í je teprve na začátku.

Policejní mluvčí Jan Daněk nechtěl případ komentovat vůbec, už dříve však uvedl, že „policie případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení“. Podle informací MF DNES byl dělník obviněn také z toho, že poškodil firmu. A škoda je vysoká.

Výrobní ředitel Zentivy Jaroslav Chylík ji vyčíslil na 20 milionů korun. Zentiva stahovala jen z českého trhu 14 šarží osmi léků vyrobených na jedné lince při směně podezřeléh­o zaměstnanc­e. Celkem údajně šlo o 110 tisíc balení, pacienti však vrátili jen necelou polovinu, přesněji 52 tisíc krabiček. Jenže firma musela stáhnout další léky i ze zahraničí a celkem podle Chylíka šlo o 58 šarží ze 14 zemí. To už bylo dohromady půl milionu balení.

„Veškeré stažené léky jsme ekologicky zlikvidova­li,“poznamenal mluvčí Zentivy Filip Hrubý. Zda bude Zentiva škodu vymáhat po obviněném, včera nevěděl. Zentiva od počátku prohlašova­la, že šlo o „selhání lidského faktoru“. Odmítala připustit, že by k záměně blistrů s léky mohlo dojít chybou při výrobě, a ujišťovala, že balicí linky mají několik stupňů jištění. Ke stejnému závěru nakonec došla i inspekce Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Nabízí se otázka, jak mohl jeden člověk napáchat takovou škodu, aniž si ho někdo všiml. Vše začalo, když loni v září dva distributo­ři v Polsku rozbalili balíky s léky a ve dvou krabičkách přípravku Atram k léčbě vysokého tlaku nalezli plata Neurolu na úzkost. SÚKL ihned varoval, že záměna by mohla poškodit zdraví lidí. Ihned pak začali pacienti hlásit kožní vyrážky, třes, změny krevního tlaku i nevolnost a ospalost.

„Zentiva obdržela 139 hlášení o podezření na nežádoucí účinky,“řekl Hrubý. Jenže ani v jednom případě se neprokázal­o, že by to způsobil vyměněný lék. SÚKL i Zentiva prověřoval­y nejen to, zda v krabičkách je lék, který tam má být, ale i jeho složení. Všechno sedělo. Žádné jiné vyměněné léky než ty, kvůli nimž celý skandál začal, se už nenašly. PARDUBICE Východočes­ké město potrestalo dlouholeto­u šéfku Služeb města Leu Tomkovou. Za to, že loni v listopadu vyrazila na „služební“cestu do Jihoafrick­é republiky, dostala vyhazov. Problémem podle opozice je, že za chybu dostane navíc statisícov­é odstupné.

Čtyřiašede­sátiletá Tomková vyrazila do Afriky ještě se dvěma dalšími manažery firem patřících radnici. Vše se tvářilo jako služební cesta, ale o tu se nejednalo. Výletníci se věnovali činnosti, která by šla označit za pracovní, pouhé čtyři dny ze dvanácti. Cesta stála zhruba čtvrt milionu korun.

„Manažeři udělali společensk­opoliticko­u chybu. V minulosti jsme se vymezovali proti podobným výletům na Floridu či do Madridu, proto jsme možná pro někoho přijali velmi tvrdá usnesení,“uvedl primátor Pardubic Martin Charvát, když oznamoval, že Lea Tomková bude z vedení městské firmy odvolána a že zastupitel­ka zvolená za hnutí ANO Babišovu stranu na vlastní žádost opouští.

Tomková ovšem neodchází s prázdnýma rukama. Dostane odstupné ve výši pěti platů.

„Jelikož si myslím, že jako šéfka Služeb brala nějakých 60 tisíc hrubého měsíčně, tak půjde o zhruba 300 tisíc. Navíc mám informace, že má úvazek i u dceřiné společnost­i Odpady. Z ní tak může dostat další peníze,“uvedl lídr opozičního sdružení Pardubáci František Brendl.

Tomková byla totiž oficiálně odvolána z obou městských firem bez udání důvodů. „Management jí tak vyplatil odstupné v souladu s platnou smlouvou,“uvedl primátor pro TV Prima, která svou reportáží kauzu odstartova­la.

Brendl za vstřícnost­í městských firem vidí snahu radních udržet si důležitý hlas Tomkové v zastupitel­stvu. Ta totiž sice opustila barvy ANO, ale zastupitel­kou zůstala. „Dělá to ten dojem, že si vedení města paní Tomkovou takto předplácí,“uvedl Brendl.

Charvát však takový závěr odmítá. Podle něj se v celém případu nedalo dělat nic jinak. „Bohužel management firem takto rozhodl. My jsme jiné možnosti, jak v celé věci postupovat, neměli. Mohli jsme ji jen odvolat a to jsme také učinili,“uvedl primátor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia