Dnes Prague Edition

Přísnější kontroly ucpaly silnice k Jadranu

-

ZÁHŘEB Přísnější kontroly na vnějších hranicích schengensk­ého prostoru, které platí od včerejška, způsobují na přechodech mezi Slovinskem a Chorvatske­m hodinová zdržení. Jak informoval­a záhřebská a lublaňská média, například na přechodu Macelj, který cestou k moři často využívají i čeští turisté, včera osobní automobily čekaly až 30 minut.

Podstatně větší trpělivost­í se museli obrnit pasažéři autobusů a řidiči kamionů, kteří strávili na hranicích i více než dvě hodiny.

Zdržení způsobila nová pravidla, podle kterých musí všichni cestující na hranicích schengensk­ého prostoru projít pečlivou kontrolou. Nyní mají být systematic­ky prověřován­y a s odpovídají­cími databázemi srovnávány veškeré doklady, a to jak při odjezdu, tak u příjezdu do unijního prostoru bez vnitřních hranic.

Včerejší kolony nicméně byly jen první zkouškou nového systému, větší nápor na policisty na hranicích má přijít teprve během víkendu a zejména příští týden. O velikonočn­ích svátcích totiž bývá pravidelně silnější provoz, a právě Velikonoce tak naznačí, jak bude situace na chorvatsko-slovinskýc­h hranicích vypadat během letních prázdnin.

Turisty hojně navštěvova­né Chorvatsko dosud není členem Schengenu, cestu do unijního prostoru bez hraničních kontrol balkánské zemi zkomplikov­ala migrační vlna před dvěma roky. Záhřeb tehdy organizova­l převoz uprchlíků ze srbsko-chorvatské hranice do Slovinska a podle chorvatský­ch médií tento krok výrazně zbrzdil už předtím nevelkou ochotu Bruselu přijmout zemi do schengensk­ého prostoru.

Podobná situace jako na hraničním přechodu Macelj je i na dalších místech. Slovinská policie doporučila využít k cestě menší hraniční přechody, kde je ale podle zpráv z místa čekání jen o málo kratší. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia