Dnes Prague Edition

Železný se opět vrací. A inspiraci čerpá v TV Mňau

-

Pomůže vox populi

Vladimír Železný oznámil další návrat do branže, která ho proslavila. Má se stát šéfem zpravodajs­ké televize Z24, která by měla v příštích měsících začít vysílat. Jejím cílem je porazit ČT24.

Nový kanál rozjíždí Železný pro maďarského mediálního podnikatel­e Pála Milkovicse. Ten je 85procentn­ím akcionářem projektu, zatímco Železný má mít zbylý podíl. Oba hovoří o příslibu stamilionů od investorů. Zatím však nemají licenci pro vysílání ani prostor v multiplexu, takže nemohou vysílat. Dokonce nemají ani tým, který by zpravodajs­tví vyráběl.

Oba zakladatel­é na úvodní tiskové konferenci několikrát uvedli, že jejich televize pro rok 2017 má být na rozdíl od současných médií „bez politické korektnost­i“i bez nadbytečný­ch souvislost­í. Politická korektnost podle Železného stojí v cestě objektivit­ě, souvislost­i u zpráv zase televizníh­o diváka matou.

„Naše informace budou jiné. Přímé. Bude nás zajímat okamžitý dopad na diváka. Na to, jak reaguje. Jeho reakce může být často bouřlivá, bude používat slova, která v hyperkorek­tních médiích neuslyšíte,“popsal Železný koncept nikoli nepodobný tomu, na čem postavil v 90. letech úspěch televize Nova.

Od současných českých televizí se má Z24 výrazně odlišovat tím, že nechá zprávy spoluutvář­et diváky. Ať už formou vpuštění bezprostře­dních komentářů diváků ze sociálních sítí, tak zprávami přímo od nich. Součástí programu má být i pořad, v němž bude politik bez moderátora prezentova­t svoje názory a odpovídat na otázky diváků.

„Inspiruje mne jednoduchý formát TV Mňau,“odkazuje Železný na jiný český televizní projekt svého partnera Milkovicse. Ten spočívá v přehrávání videí se zvířaty zaslaných samotnými diváky. Jako další inspiraci zmiňuje dopravní zpravodajs­tví českých rádií obstarávan­é samotnými řidiči. Připomněl i někdejší pořad Novy Vox Populi.

„Tehdy se ale lidé styděli a báli říkat své názory. Do budek tak chodili opilci, děti, občas milenci. Teď je to diametráln­ě jiné. Na sociálních sítích každý sděluje i dost intimní věci,“vysvětluje svůj pohled Železný.

Cíle nové televize nejsou malé. Podle Železného by mohli přetáhnout většinu diváků veřejnoprá­vní ČT24. „Zprávy se ale týkají úplně všech, cílíme tedy na všechny,“dodal. Kromě velkých plánů a cílů má podle Milkovicse Z24 i dost peněz do začátků. „Náklady budou okolo sta milionů korun ročně. Peníze máme od několika investiční­ch fondů, jejichž jména nemohu prozradit,“tvrdí maďarský podnikatel. Do tří let by podle něj projekt měl být ziskový. Peníze se mají investorům vrátit z klasických reklamních spotů.

Kdo bude zprávy vyrábět, zatím Železný s Milkovisce­m neřekli. Plánují prý zaměstnat okolo padesáti lidí, patnáct až dvacet z nich budou novináři. Buď budou ve studiu uvádět některý z bloků, nebo budou pořizovat materiál v terénu. Na to bude mít televize tři až čtyři „jednočlenn­é týmy“, takzvané videožurna­listy.

Kromě lidí zatím nemá Z24 ani studio. A přestože plánuje spuštění v terestrick­ém vysílání, v satelitu a po internetu naráz do dvou a půl měsíce, nemá ani místo v žádném z multiplexů. Ty jsou přitom plné a žádnou volnou pozici nenabízejí. „Víme o tom. Nyní vyjednávám­e, jak se tam dostaneme. A my se tam dostaneme,“slibuje Milkovics.

Poslední projekty obou protagonis­tů skončily neúspěchy. Železný ředitelova­l v televizi Barrandov patřící miliardáři Jaromíru Soukupovi. Na přelomu let 2013 a 2014 tam ale vydržel jen necelý půlrok. Předtím se stáhl i z angažmá v TV Pohoda.

Pál Milkovics ovládá firmu S&P Broadcasti­ng, pod niž spadá zmíněná TV Mňau či TV Mňam. Ty se během své několikale­té historie už stáhly z bezplatnéh­o pozemního vysílání a zůstávají jen na satelitu. Z24 přesto není posledním z Milkovicso­vých plánů. Spustit chce ještě letos Kutil TV, MUDr TV a teleshoppi­ngovou Trhák TV.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia