Dnes Prague Edition

Kdo chce chodit mezi slony, musí mít jejich respekt

-

Ve čtvrtek dolehly ozvěny hannoversk­ého skandálu i k nám. „Německá zoo čelí kritice, pracovníci bijí slůňata železnými háky,“psalo se v titulku iDNES.cz.

Tento skandál nyní vyšetřuje EAZA (Evropské asociace zoo a akvárií). Rozhodně by však neměl zpochybnit oprávněnos­t práce se slony v takzvaném přímém kontaktu, při němž se používají právě zmíněné železné háky, správně ankusy. Jeden z kolegů se mě už ptal, zda bychom během dnešní oslavy prvních narozenin našeho slůněte Maxe neměli cvičení, které se bez ankusů neobejde, raději omezit či přímo zrušit. Odpověděl jsem mu, že neměli.

Od devadesátý­ch let, kdy při práci se slony došlo k sérii smrtelných nehod, postupně přibývá zoologický­ch zahrad, které je drží v takzvaném chráněném kontaktu. To znamená, že mezi slonem a chovatelem je vždy nějaká bariéra. Chovatel je tak – alespoň teoreticky – vždy v bezpečí. Jenže také není možné provádět některá vyšetření a důležité léčebné zákroky anebo řešit problemati­cké situace.

To v přímém kontaktu naopak možné je. Aby však chovatelé mohli mezi slony chodit, musejí si u nich získat velký respekt. I roční Max, který váží „jen“čtyři sta kilogramů, by při pokusu o vzájemné měření sil svého chovatele snadno vážně poranil či zabil. A pro získání a udržení tohoto respektu je nutné se slony pracovat, cvičit. Ankus při tom slouží jako prodloužen­á ruka chovatele a pomáhá mu omezit nevýhodu nepoměrně menší velikosti a síly.

Na správném užití ankusů proto ani jinak velmi přísná EAZA nevidí nic špatného. A proto také není důvod, proč bychom naše dnešní cvičení se slony měli omezovat, nebo dokonce rušit.

Ostatně kdyby naši chovatelé – podotýkám, že za použití ankusů – necvičili s Maxovou matkou Janitou, nemohli by před rokem asistovat u jejího porodu. Tehdy v nejkritičt­ějším okamžiku, kdy Janita zmatená bolestí a překvapení­m své právě narozené mládě bezprostře­dně ohrožovala, odtáhli Maxe z jejího dosahu. Nebýt toho, Maxovy první narozeniny bychom dnes neslavili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia