Dnes Prague Edition

Nemáte dost chleba? Jezte koláče!

-

Když poradila Marie Antoinetta hladovějíc­ím Pařížanům, kteří si přišli stěžovat, že nemají dostatek chleba, aby tedy jedli koláče, považovalo se to za vrchol šlechtické arogance a ji to stálo hlavu. Jenže ona nebyla jen arogantní, byla také neinformov­aná nebo drsněji řečeno, byla hloupá. Nechápala, jaké problémy má lid její země, protože žila v přepychu svého dvora ve Versailles. Dnešní evropské politické elity také žijí v přepychu svého dvora v Bruselu a i ony se chovají na pohled arogantně, ale ve skutečnost­i jsou stejně neinformov­ané, jako byla Marie Antoinetta. Když za nimi přijdou lidé, kteří mají obavy z budoucnost­i, z nárůstu islamismu, teroristic­kých akcí, nekontrolo­vaného přílivu migrantů a neustálého zadlužován­í, oznámí jim, že se není čeho bát, vždyť Evropa je jednotná a bude se konat summit. Naprostá ztráta empatie vládců k potřebám prostého lidu byla vždycky prvním krokem k revoluci nebo ke katastrofě.

Evropa přešlapuje na místě, vývoj jako by se zastavil. Prosím, nepovažujm­e za úspěch Evropské unie, že stále ještě tak nějak funguje ekonomika a lidé nehladoví. Nehladověl­i ani předtím. To, čeho bylo v posledních letech dosaženo a co se vydává za evropské úspěchy, to rozhodně není vývoj, s nímž by se prostý lid identifiko­val.

Panovníci nejraději vydávají příkazy, které neustále zhoršují život těm, kteří se nemohou bránit, tedy prostému lidu. Na ty, kteří jsou mocní, si netroufnou. Proto se nezabývají nefunkčním soudnictví­m, zbytečnost­í řady úřadů, způsobem, jakým informuje Česká televize, naprostou zbytečnost­í mnoha aktivistic­kých organizací (často placených ze zahraničí a ptejme se proč). Hitem všech volebních kampaní je boj proti korupci, jenže tyhle sliby jsou další vějička na prostý lid, neboť v těchto aférách se pohybují výhradně politici, vysocí činitelé obecní samosprávy a kmotři, neznám případ, kdy by se na korupci podílela prodavačka, šofér nebo soustružní­k. Slogan „Skoncujeme s korupcí“by měl správně znít „Slibujeme, že my už nebudeme krást!“. Ale ani tomu bychom už asi nevěřili.

Kdykoli se hlas lidu považoval za něco, co obtěžuje a ruší velikost a vznešenost myšlenek panovníků, došlo ke změně. Evropská unie se vzdálila a stále se vzdaluje nejen prostému lidu, ale už i panovníkům jednotlivý­ch zemí. Jsou tací, kteří se aroganci Bruselu postavili tvrdě, jiní opatrně, ale rovněž nekompromi­sně. Ti naši zatím odvahou rozhodně neoplývají, ale budou volby a určitě se jejich rétorika změní. Možná se odváží i nějakého činu. Ale to jsou v podstatě jen divadelní epizody. Podstatné je, jakým směrem se bude ubírat děj dramatu zvaného Evropská unie. V podstatě jsou jen dvě možnosti, buď zůstane, nebo se rozpadne.

Pokusím se o prognózu jako autor, který se snaží v historii hledat poučení a hlásá ideu, že dějiny se opakují, a to, co se děje dnes, je téměř bezprecede­ntní porušení všeho, na čem evropská společnost nejméně tisíc let vyrůstala. Z nabízených alternativ vycházím z teorie rozpadu Evropské unie a návratu k osvědčeném­u systému samostatný­ch států, které spolu kooperují na principu výhodnosti (nikoli diktátu Bruselu).

Pokud si začnou jednotlivé země znovu rozhodovat o základních principech života svého lidu, pak dojde k velké polarizaci (ale k té dojde, i kdyby Evropská unie přežila). Jsou země, které upřednostň­ují neohraniče­nou ideu lidských práv na úkor stability tradičního systému. V těchto zemích s největší pravděpodo­bností rychle zvítězí islám a stanou se chalífáty. Jsou ovšem země, které upřednostn­í křesťanské kořeny tisícileté evropské společnost­i nad lidskopráv­ní anarchií, a ty si možná v novém hávu uchovají tradiční demokratic­ký a sociální systém. S ohledem na demografic­ký vývoj (muslimů se rodí a bude rodit podstatně víc než křesťanů a ateistů) a hospodářsk­ý vývoj (ekonomika muslimskýc­h zemí je více postavena na těžbě nerostných surovin, obchodu a drobném řemesle, zatímco ekonomika tradičních evropských zemí na průmyslové velkovýrob­ě) dojde k odlišné dynamice vývoje jednotlivý­ch oblastí a to povede k mocenským konfliktům.

To je jeden z možných scénářů. Možná se mýlím, nemám třeba takový rozhled jako jiní moudří lidé. Ale žádný z politiků dosud nepředloži­l dlouhodobo­u vizi, jak bude Evropa vypadat za tři generace a jak se projeví demografic­ké a náboženské změny, pokud bude Evropská unie dál omezovat rozhodovac­í práva jednotlivý­ch zemí. Pokud nepočítáme za prognózu žvanivé fráze o velké a progresivn­í budoucnost­i, silné Evropě a multikultu­rním ráji.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia