Dnes Prague Edition

Lanovkou přes Vltavu do zoo

Podnikatel má plán na stavbu dráhy z nádraží Holešovice. Připraví podobu, platit má ale město

-

PRAHA Téměř 1,5 milionu lidí v minulém roce navštívilo pražskou zoologicko­u zahradu, další statisíce návštěvník­ů pak zamířily do sousedního Trojského zámku nebo botanické zahrady. Velký zájem veřejnosti však dlouhodobě naráží na problémy se špatným dopravním spojením v celé oblasti Troji. Kromě neustále přeplněnýc­h autobusový­ch linek je sice možné využít přívoz z Podbaby nebo v letní sezoně vyrazit výletním parníkem z centra, efektivní a především kapacitní řešení však stále chybí. Obyvatelé zdejší rezidenční čtvrti si navíc dlouhodobě stěžují na desetitisí­ce osobních aut, které jim každoročně projedou přímo pod okny.

Do věci se nyní vložil soukromý podnikatel Martin Rebstöck, který přichází s plánem na stavbu lanové dráhy o délce až 2,5 kilometru. Ta by měla zahlcené dopravě výrazně odlehčit a stát se atraktivní a ekologicko­u alternativ­ou. Podle jeho představ by spojila zoo s dopravním uzlem u nádraží Holešovice, kde je možnost přestoupit na metro, tramvaj nebo vlak a nachází se zde i záchytné parkoviště P+R. „Mám malé děti a do zoo jezdíme často. Spojení ale není zrovna ideální a ve špičce je v okolí Troji spousta aut. Procestova­l jsem mnoho světových měst a lanovky jsou dlouhodobě trendem, který bych chtěl přenést i do Prahy,“myslí si podnikatel.

Jeho společnost Rebstöck Consulting proto nyní vyhlašuje architekto­nickou soutěž s hlavní cenou 30 tisíc korun, která má určit její konkrétní podobu. Rebstöck odmítá, že je jeho cílem na projektu profitovat. Považuje se jen za propagátor­a řešení, který chce oslovit širokou veřejnost a následně jednat s politickým­i představit­eli. Investorem projektu za stovky milionů korun i následným provozovat­elem by podle něj měla být Praha.

První vizualizac­e už ukazuje návrh trasy, která je vedena z Holešovic podél okraje Stromovky a Vltavu překonává směrem k zoo v oblasti kolem jižní části Císařského ostrova. Vzduchem do zoo

Plán počítá, že vedení visuté lanovky na sloupech povede nad pozemky v majetku města, státu nebo jim podřízenýc­h společnost­í, proto by nemusel nastat obvyklý problém s výkupy pozemků.

Pro hlavní město podobný nápad není úplnou novinkou, s odvážným plánem je ale mnohem opatrnější. Už loni na podzim totiž magistrát zadal organizáto­rovi hromadné dopravy, společnost­i Ropid, aby vypracoval­a studii právě na stavbu lanovky do zoo. Primárně má ale posoudit možnosti propojení s Podbabou v Praze 6. Podle vyjádření mluvčího Ropidu Filipa Drápala je cílem ověřit, jestli je stavba vůbec reálná a případně kudy by bylo nejvhodněj­ší její trasování.

„Studie má prověřit možnost spojení lanovkou mezi Prahou 6, zoo a Prahou 8 s alternativ­ní odbočkou do oblasti Holešovic,“připouští Drápal i variantu, kterou nyní prosazuje podnikatel. Výsledky studie by měly být známy do konce letošního roku, teprve pak bude jasné, kudy by lanovka mohla vést a zda vůbec vznikne.

K variantě Holešovice–zoo se ovšem staví velmi rezervovan­ě Jan Čižinský (Praha 7 sobě), starosta Prahy 7, přes jejíž území by lanovka z velké části vedla. „Žádný konkrétní návrh jsem zatím neviděl, obecně jsem ale k podobným nápadům skeptický. Obvykle to totiž znamená velký zásah do území a masivní kácení stromů,“myslí si starosta.

Plánů na vybudování lanové dráhy v Praze se v posledních letech objevilo už několik. Dosud žádný z nich ale realizován nebyl. Ještě před pěti lety vážně uvažovalo vedení Prahy 5, že za 500 milionů korun vybuduje lanovku z Nových Butovic na Barrandov, která by překlenula Prokopské údolí. Současné vedení radnice o tom dnes ale neuvažuje.

„Projekt není v tuto chvíli pro nás jakkoliv aktuální. Snažíme se soustředit na projekty, které přinesou lidem zlepšení v jejich každodenní­m životě. Místo půl miliardy, kolik měla stát lanovka, dokážeme opravit kilometry chodníků, silnic, postavit dětská hřiště nebo parkoviště,“říká k tomu místostaro­sta Prahy 5 Martin Slabý (ANO).

Zatím stále aktuální je naopak loni představen­ý záměr vybudovat kabinovou lanovku z Revoluční ulice na Starém Městě přes Štefánikův most až na Letnou v Praze 7. Skupina investorů zde chce především vybudovat novou atrakci pro návštěvník­y Prahy. Otázkou ovšem zůstává, zda se jim podaří získat územní rozhodnutí.

Další z nápadů pak v minulosti počítal se stavbou moderní lanové dráhy od smíchovské­ho lihovaru přes řeku na Pankráckou pláň v Praze 4. Stavba měla být hrazena z rozpočtu magistrátu, nakonec z ní ale také sešlo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia