Dnes Prague Edition

„Mládež je s drogami opatrnější“

Drop In otevře v Praze 12 nové centrum na léčbu závislostí. Bude se věnovat i gamblingu a pití

-

PRAHA Říká se, že alkohol je metla lidstva. Přesto se, i přes množství potíží s ním spojených, o problemati­ce spjaté s pitím příliš nemluví, chybí prevence i specializo­vané ordinace. „Nealkoholo­vé drogy jsou otloukánke­m, na něhož se shazuje všechno zlo, ve skutečnost­i to tak vůbec není,“varuje ředitel a vedoucí lékař střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In Jiří Presl. Středisko v květnu otevře nové adiktologi­cké centrum v Těšíkově ulici v Praze 12. Žádné drtivé novinky, co se týče počtu uživatelů drog, se nekonají. Pořád platí, že v České republice je kolem 25 tisíc problémový­ch uživatelů. Z mého pohledu nedochází k žádným výrazným výkyvům. V posledních pěti letech se situace nezhoršila, naopak bych řekl, že se mírně zlepšuje, ubývá nejrizikov­ějších uživatelů. Uživatelé intravenóz­ních drog stárnou a mladší generace se nechce propadnout na dno ulice, snaží se být opatrnější. Pokud bychom mluvili o všech nelegálníc­h drogách dohromady, pak ano, marihuana je na prvním místě. Užívání marihuany a tvrdých drog lze jen těžko srovnávat. Co se týče marihuany, zaznamenáv­áme pokles zájmu, u tvrdých drog je na prvním místě tradičně pervitin, na druhém místě jsou opiáty. Pak je kategorie, o které se moc nemluví, protože se nejedná o pouliční drogu, a to kokain. Ten je na velkém vzestupu.

Protože je v módě. Ne však mezi pouliční drogovou klientelou, pro tu je kokain moc drahý. Je oblíbený spíš mezi mladými lidmi, kteří jsou dobře situovaní, vydělávají dobré peníze. Jsou mezi nimi manažeři velkých firem, umělci, zlatá mládež. Je to vidět například v nočních barech, kde se kokain bere na toaletách. Za první republiky byla situace mnohem horší, co se týče kokainu, ten byl poměrně legální drogou především v uměleckém světě. Tehdy to také byla módní vlna, která se akorát vrátila. Zájem o kokain zase opadne, ostatně je tomu tak se všemi drogami. Když klesá zájem o drogu jednoho typu, droga jiného typu je na vzestupu. Tak to jde pořád dokola. Špatný přístup Náplň bude stejná jako u všech pracovišť organizace Drop In. Problemati­ka, terapie, prevence návykových látek. Rozdíl je v tom, že se bude jednat o komplexní zařízení. Pod jednou střechou budou fungovat čtyři oddíly – substitučn­í program, AT ordinace

adiktologi­cká ambulance, která se bude zabývat také gamblingem a přidružený­mi problémy, a centrum primární prevence. Je to program pro závislé na opiátech, jehož principem je nahrazení nelegální drogy metadonem, což je legálně podávaný opiát, který umožní resocializ­aci. Lidé najednou mají peníze, protože je metadon nic nestojí, a mohou se vrátit zpět do života. Je to pro ně poslední možnost, jak s drogami přestat. Program u nás funguje asi patnáct let. Byli jsme osloveni radou městské části, byla to tedy její iniciativa. Pro mě to byl šok, za třicet let v praxi jsem nikdy nic podobného nezažil. Přišli za námi radní s nabídkou, abychom centrum provozoval­i, protože měli pocit, že je našich služeb potřeba. Praha 12 je v tomto výjimečná. Velká finanční pomoc přišla také z magistrátu. Neřekl bych. Je to především díky osvícenost­i rady. Jednou z jejích motivací byla poptávka po AT službách. Pořád se mluví o drogách, přitom problémy spojené s alkoholem jako kriminalit­a, dopravní nehody nebo náklady na společnost jsou v porovnání s těmi drogovými mnohem větší. Nealkoholo­vé drogy se vyhřívají na výsluní pozornosti, alkohol přitom zůstává v pozadí. Ne, to není naše specialita, tak je to všude. Nealkoholo­vé drogy jsou otloukánke­m, na něhož se shazuje všechno zlo, ale ve skutečnost­i to tak vůbec není. Musíme si přiznat, že ne všechno bylo před rokem 1989 horší a situace okolo alkoholu je jedna z těch věcí. V Praze existovala síť AT ordinací, každý obvod měl svoji ordinaci pro závislosti na alkoholu. Po roce 1989 se síť rozpadla. Lékaři, kteří tuto práci vykonávali, zestárli a odešli, navíc o tuto problemati­ku není velký zájem. To, že ordinace zanikly, byla velká chyba. To si v Praze 12 uvědomili. Nedávno jsem mluvil s kriminalis­tou, který říkal, že v Praze je takových úmrtí asi třicet ročně. Zkuste si představit, kolik lidí zemře za rok v souvislost­i s alkoholem. Myslíte si, že to bude třicet? Spíš to budou tisíce! Vždyť kolik se za jediný víkend zabije opilých řidičů, kolik lidí umírá na nemoci způsobené alkoholem. Takže se dostáváme zpět k tomu, že mnohem větší problém představuj­e v současné době alkohol. Tady se o nějaké prevenci spojené s alkoholem nedá vůbec mluvit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia