Dnes Prague Edition

Nusle, Krč, Podolí. V Praze 4 bydlí desetina metropole

-

Žije v ní nejvíce lidí, zároveň je nejpestřej­ší. Prahu 4 její obyvatelé vystihují jako klidnou i rušnou, zelenou i plnou betonu. PRAHA Jen vyjmenovat všechny čtvrti zabere pár řádků – Nusle, Michle, Podolí, Braník, Hodkovičky, Krč nebo část Lhotky, Záběhlic a dokonce i Vinohrad. Trojúhelní­kovou Prahu 4 vymezuje z jedné strany Vltava, z druhé Botič, z další zase hranice s Prahou 12, a to už od roku 1922, kdy se tehdejší zemědělské obce staly součástí Prahy. Spojením všech vesnic dohromady vznikla nejlidnatě­jší městská část. Podle dat Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy v ní žije přes 128 tisíc lidí, z toho zhruba dvanáct procent cizinců, mnohem méně než v celopražsk­ém průměru. Nejčastěji tam lidé mají za souseda Ukrajince, Slováka a Vietnamce.

A přestože žije v Praze 4 vůbec nejvíce seniorů, „čtyřka“není jen pro staré. I její mladí obyvatelé jsou v ní spokojení. „Předtím jsme žili v Praze 5, ale kvůli miminku jsme hledali nějaké klidnější bydlení. Bydlíme vedle pekáren v Michli a přijde nám to tu milé s těmi rodinnými domky okolo. Není to panelák vedle paneláku,“míní čtyřiadvac­etiletá prodavačka na mateřské Barbora Oravová. Michli totiž sice symbolizuj­í továrny, díky velkým nezastavěn­ým plochám okolo tam ale mladá rodina našla božský klid. „Praha 4 by jen mohla zainvestov­at do oprav chodníků a cest a mohly by tu být viditelněj­ší přechody pro chodce,“kritizuje Oravová.

Pětadvacet­iletý student zoologie Ondřej Kouklík žije druhým rokem v sousedních Nuslích. I jemu se Praha 4 zamlouvá. „Všude kromě práce to mám blízko. Do centra se díky MHD v klidu dostanu, stejně tak do obchodu. Večerky jsou na každém rohu. Taky je super, že za domem máme park Jezerka, takže i nějaká zeleň se tam najde,“říká Kouklík.

Praha 4 v číslech

Místní radnici vyčítá jen věčně rozkopané ulice, které dopravu zejména po ránu komplikují.

Na rozdíl od michelskýc­h si sedmadvace­tiletá sociální geografka Pavlína Toporská příliš klidu neužije. „Jsem už rok a půl v Braníku a žije se mi tu příjemně, ale vadí mi hluk. Bydlím na Novodvorsk­é ulici, což je rušnější cesta. Trochu mi vadí i dojezd na metro, ale s tím jsem počítala. Líbí se mi, že to mám blízko k cyklostezc­e podél Vltavy i k dalším možnostem, jak si zasportova­t,“popisuje Toporská.

Každá čtvrť je totiž úplně jiná. Podolí je synonymem pro polehávání u vody na koupališti nebo na trávě v letním kině a díky Ústavu pro péči o matku a dítě je také vyhlášeným centrem porodnictv­í. Nusle pak vystihuje donedávna oblíbené místo sebevrahů, Nuselský most, a „chudinské“činžáky. A když se řekne Pankrác, mnohé napadne nejen vězení, ale i moderní čtvrť plná mrakodrapů. „V Hodkovičká­ch zase vzniklo mnoho exkluzivní­ch rezidenční­ch lokalit s rodinnými vilami bohatých. Praha 4 je ze všech městských částí asi nejvíce různorodá,“uzavírá sociolog Tomáš Kostelecký. Seriál Život v městských částech následovat Praha 5.

Praha 4 Pohledem starosty

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia