Dnes Prague Edition

My to zkusíme taky

-

Pokračován­í z protější strany

Protože mluvím francouzsk­y, doprovázel jsem útočníka Pavla Fořta, když přestupova­l ze Slavie do Toulouse. Jeli jsme na zdravotní prohlídku, řešily se okolnosti přestupu, mluvilo se o smlouvě. I když transfer samo sebou dodělával táta, byl to pro mě hlavní impulz, abych ten byznys zkusil.

Mně už v tu dobu bylo jasné, že se musíme daleko víc zaměřit na mladé. Byla to nutnost, aby firma měla perspektiv­u. Dřív byli na celou republiku dva agenti, Paska s Nehodou. Jejich klienty byli ti nejlepší reprezenta­nti: Nedvěd, Poborský, Koller, Rosický, Grygera. Pak se přidal Zíka. Dneska je všechno jinak a manažerů je strašně moc. Když to trochu přeženu: když kluk nemá ve třinácti letech svého agenta, musí si připadat trochu jako nýmand.

Vidíš, já jsem zrovna mladé kluky začal vyhledávat. Na Moravě jsem objížděl zápasy a vybíral, kdo by se nám mohl hodit.

Starám se o kluky, dělám jim servis. Potřebuješ auto? Sháníš byt? Nezapomněl jsi zaplatit daně? Pomůžu, poradím, zařídím! Mluvím s nimi a poslouchám je, když potřebují vrbu. Občas fňukají do telefonu, že se jim rozpadl vztah. Zdráhají se svěřit rodičům, tak za nimi zajedu, pokecáme, uklidní se. Víte, Davča je ten zlobivej policajt a já ten klidnej – firmě to pomáhá.

My si hlavně rodinu chráníme. Nemusí se o nás vědět.

Ale lhát neumíme. Zvlášť ze začátku jsem kvůli tomu býval dost impulzivní. Co na srdci, to na jazyku. Postupně jsem se musel naučit daleko větší diplomacii.

Nemám to moc rád, i když někteří agenti si na tom zakládají a jsou úspěšní. Třeba Mino Raiola. No ježiš, Mino je oheň. Přesný otcův opak. Jde si za svým.

Přes mrtvoly. Má od začátku nastavené podmínky a necouvne. Zatímco v obchodě se většinou vyjednává, licituje, postupně se brousí hrany, s Raiolou to nelze. Chceš? Nechceš? Sorry. Patří k nejtvrdším. Ale také díky tomu některé přestupy nedopadly. V každém případě vás musí vždy podržet hráč.

Troufnu si říct, že nemít u sebe před dvaceti lety kliďase a diplomata tátu, možná by to tak daleko nedotáhl. Ano, měl nemalý podíl na přestupech, ale Pavlovým manažerem byl vždycky otec, který se zásadně podílel na všech rozhodnutí­ch.

V rámci Česka a Slovenska dost, ale v cizině už za nás musí mluvit naše práce, naše kontakty a v uvozovkách naše kouzlo.

Určitě se hodí, že nás fotbal vnímá jako rodinnou firmu.

Konkurenti často říkají, že své klienty vnímají jako rodinu, ale my rodina jsme! Navzdory tomu, že byznys už nefunguje jako v devadesátý­ch letech, kdy si stačilo podat ruce a dohoda platila. Dnes je

miliardy korun všechno agresivněj­ší, komplikova­nější, do všeho mluví hromada lidí. Vzpomínám si, jak si táta potřeboval odpočinout. Maminka zemřela a on tři roky sledoval fotbal zpovzdáli. Když se vrátil, nevěřil.

Prožívali jsme i komplikova­nější období. Moc se nedařilo a reálně se uvažovalo, že by to mohl být konec. Naštěstí se podařilo pár dobrých přestupů a zase nás to nakoplo.

Baví i živí. Někdy víc, někdy míň. Rodiče bývají čím dál ambiciózně­jší a svého kluka vidí nejlépe ve Spartě, pak v reprezenta­ci, v bundeslize a nakonec v Realu Madrid. To si občas říkám: Máš to zapotřebí? Oni si vůbec neuvědomuj­í, jaké kvantum práce se za tím skrývá. Spoustu věcí dotujete, abyste časem – a bez jakékoli garance – mohli profitovat z přestupu. Ale nabíjí mě práce s kluky, kteří se dostávají nahoru postupně, pokorně, s láskou. Tomáš Vaclík, Vašek Černý, Tonda Barák, Michal Sadílek, Aleš Matějů, Christian Frýdek i další.

Jeden konkurent tvrdí, že hráčům kariéru plánuje. Já říkám, že je to hloupost. Plánovat se nedá, musíte mít kvalitu, štěstí na rodinu, na trenéry, na klub, na zdraví. Někteří hráči se zajímají hlavně o finance, jiní jsou chytřejší a sázejí na postupné kroky. Je tolik aspektů, které neovlivnít­e, i když se sebevíc snažíte. Ne, my neplánoval­i, že Vašek v sedmnácti naskočí do holandské ligy a v osmnácti dá gól v Evropské lize, ale pečlivě jsme zvažovali, jaký klub si vybrat.

O tom jsme přesvědčen­í, mládež dělá nejlépe ze všech. V létě chtěl Vaška koupit Manchester City, Ajax řekl ne. My jsme zvažovali hostování, Ajax řekl ne. Co s tím uděláte? Nic. Nicméně na podzim přestala jít Vaškova křivka kolmo nahoru a musí se s tím poprat. My mu pomůžeme.

Vždyť já Vašíka zapíjel s jeho tátou v Příbrami. Hráli jsme spolu. Juniora znám odmalinka, jsme jako rodina.

Určitě, je to VIP klient, patří mezi „topinky“. Hlavně David se mu intenzivně věnuje. Jezdí za ním, pomáhá, mluví se šéfy Ajaxu.

Bez ohledu na to, jak blízko k němu mám, dělám standardní servis. Když Edinson Cavani přestoupil do Evropy, jeho manažer s ním taky strávil první půlrok, aby mu byl při ruce.

Napodobit tátu a z mladého kluka udělat světovou hvězdu. Nemusí být nejdražší jako Pavel Nedvěd, ale musí se dostat do velkoklubu a nehrát tam druhé housle.

Mít hráče v Realu, Barceloně, Manchester­u United, City, Bayernu. Prostě aby patřil do základní sestavy klubů z top 8.

Jsou to sny a přání, která nás ženou do další práce.

A když to nevyjde? Máme ve firmě spoustu kluků, kteří můžou dosáhnout úspěchu i v jiných klubech. Manažeři

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia