Dnes Prague Edition

Když máte v hokejovém týmu ostřelovač­e

-

Mají Martina Erata, Marka Kvapila či Vojtěcha Němce. Jenže klíčové góly v extraligov­ém semifinále proti Hradci Králové pro brněnskou Kometu obstarávaj­í jiní muži. Ti, kteří mají obvykle jiné povinnosti. A to především bránit.

Hned šest ze 13 gólů, které zatím Brno v sérii dalo, vzešlo od beků. Ondřej Němec je po nedělním hattricku dokonce nejlepším střelcem série, Jakub Krejčík i díky dvěma brankám ze čtvrtka zase nejprodukt­ivnějším hráčem Brna v play-off.

„Kuba s Ondrou jsou top obránci extraligy, ne-li celé Evropy,“říká útočník Vojtěch Němec.

Ta slova vyřkl bezprostře­dně po čtvrtečním utkání v Hradci, po kterém dělí Brno jediná výhra od finále. Proto mají euforický tón, nicméně nejsou úletem. Ondřej Němec má za sebou šest sezon v KHL, je Hlasitěji! stabilní oporou reprezenta­ce, pravidelný­m účastníkem MS. Jakub Krejčík je jeho zdatným následovní­kem a klidně se oba mohou na šampionát do Paříže probít i letos.

Nicméně že se teď gólově prosazují, má i jiný důvod než jen jejich herní um. Do role ostřelovač­ů je nutí i taktika hradeckého Mountfield­u, který výrazně zahušťuje prostor před svým brankářem Rybárem.

„Hradec hraje úzký box, snaží se všechno blokovat. Když se to ale přihraje po modré, beci mají víc času vystřelit a funguje to,“popisuje Vojtěch Němec. A trenér Kamil Pokorný přidává: „Když je ten box stlačený hodně k brance, tak tam prostor pro střelu obránce je.“

I proto teď brněnští beci pálí jako u Verdunu. Třeba Krejčík měl v posledních dvou zápasech vždy po sedmi střelách, a že patří ke klíčovým hráčům, dokazuje, že spolu s Němcem odehrají vždy hodně přes 20 minut za zápas. Nejvíc ze všech aktérů. Když čtvrtý duel došel až do nájezdů, naměřili Němcovi čas 36:32 a Krejčíkovi o 50 vteřin méně. To znamená, že na led chodí téměř každé druhé střídání.

Ale je jasné, že ke gólu potřebují pomoc. Však i Vojtěch Němec popisuje: „Bekům to tam padá. Máme za úkol jim dávat puky a clonit před brankou. Zatím to funguje.“

A i Krejčík ví: „Na jejich gólmana je to hlavní recept, protože chytá vše, co vidí, a poradí si s tím. Důležité je stát před ním a clonit.“

Taktika s ostřelovač­i selhala jen ve čtvrtém utkání, kdy měl Hradec nadprůměrn­ý počet zblokovaný­ch střel. Občas stačí o desetinku pomalejší nahrávka, o pár centimetrů jiný směr střely a soupeř ji zastaví.

I přes ofenzivní úkoly nezapomína­jí Němec s Krejčíkem na to hlavní: bránit. S osmi plusovými body (Krejčík) a sedmi (Němec) patří mezi pět nejlepších hráčů z celého play-off. Doplňuje je mimo jiné další brněnský bek, Michal Gulaši. Stvrdí dnes defenziva Komety finále? Branky a nahrávky: 14. Ordoš (R. Šimek), 23. R. Šimek (Valský) - 9. V. Růžička ml. (Sklenář, Dlapa). Rozhodčí: Hribik, Pražák - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:9. Bez využití. Diváků: 7 500 (vyprodáno). Třetiny: 1:1, 1:0, 0:0. Stav série: 3:2. Liberec: Will - R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Pyrochta, Derner, Mojžíš - Lakatoš, P. Jelínek, Radivojevi­č - Bartovič, Bližňák, Ordoš - Valský, L. Krenželok, Svačina - J. Stránský, Vantuch, A. Dlouhý. Trenéři: Pešán a Mlejnek. Chomutov: J. Laco - Rutta, L. Chalupa, Flemming, Kudělka, Skinner, Dlapa, Trefný Vondrka, Huml, Tomica - D. Kaše, V. Růžička ml., Sklenář - Skokan, Kämpf, Koblasa - Hlava, Poletín, Lauko. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Program semifinále Generali play-off Tipsport extraligy Dnes, 6. zápas 17.20

Zítra, 6. zápas 17.20

On-line přenosy na hokej.idnes.cz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia