Dnes Prague Edition

Flotila USA míří ke Kimovým břehům

-

WASHINGTON Spojené státy se snaží vytěžit co nejvíc ze „syrského efektu“, a tak teď posílají ke břehům KLDR údernou skupinu lodí v čele s letadlovou lodí Carl Vinson, která má na palubě devadesát letounů, což je víc než letectvo většiny států světa, a za sebou řadu válečných lodí.

Zpráva o pohybu flotily, což je rutinní záležitost, v nové mezinárodn­í situaci vyvolala velkou pozornost. USA očividně chtějí přitlačit komunistic­kou Severní Koreu, která v poslední době provedla několik raketových testů a podle agentury Reuters se chystá provést i jaderný pokus, silou své nečekané páteční akce v Sýrii.

„Útok na Sýrii byl varováním pro další země, které porušují mezinárodn­í normy,“řekl včera americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Kontext je jasný. „Pokud porušujete mezinárodn­í dohody, nedodržuje­te závazky a stáváte se pro ostatní hrozbou, je pravděpodo­bné, že v určité chvíli přijde odpověď,“dodal ministr.

USA vypadají po útoku na Sýrii jako mnohem sebevědomě­jší a akčnější mocnost. To do jiného světla staví i strohé prohlášení prezidenta Donalda Trumpa, že když nechce KLDR umravnit Čína, udělá to Amerika sama.

Zopakování podobného náhlého úderu, jaký minulý týden zasadila Sýrii, je však nepravděpo­dobné. I supervelmo­c jako USA má ke zdrženlivo­sti řadu dobrých důvodů, přičemž prvním je nevypočita­telnost režimu v KLDR.

Pokračován­í ze str. 1 Spojené státy sice mají nesrovnate­lně větší vojenskou sílu než KLDR, ale jejich úder, třeba jen omezený, by mohl vyvolat zdrcující odvetu KLDR proti Jižní Koreji. S tím je nutné zcela vážně počítat. Odvetný protiúder by vedl k obrovským ztrátám. Severokore­jský režim má podél hranic rozmístěny zbraňové systémy, které jsou připraveny okamžitě zahájit palbu na jihokorejs­kou metropoli Soul a další města.

V aglomeraci Soul-Inčchon žije skoro polovina obyvatel Jižní Koreje. Na hranice je to blízko, takže předměstí jsou v dostřelu dalekonosn­ých děl a raket. Ztráty na životech po prvním palebném přepadu, který by byl řízen automatick­y, jdou podle různých analýz, které jsou pro Jižní Koreu běžným hororovým čtením, do desetitisí­ců.

Experti považují za reálné, že Severokore­jci by napadli i Japonsko.

A nelze vyloučit, že by nasadili jaderné zbraně a bojové chemické látky. Vše je však pouhá teorie, velká neznámá: nikdo totiž není schopen odhadnout stupeň iracionali­ty, s nímž by se v případě napadení, byť jen omezeného, režim choval.

Nepříčetno­st, s níž se musí zcela vážně počítat, je tak nejpevnějš­ím obranným štítem KLDR.

Nevypočita­telnost KLDR je tak vysoká, že když Američané před lety v demilitari­zované zóně káceli strom, který jim vadil ve výhledu, pohotovost měla nejen letadlová loď, ale i letouny na Okinawě, a dokonce v Idahu v hloubi Ameriky.

Paradoxem je, že zatímco si všichni přejí pád tamního ultrastali­nistického režimu, všichni se ho současně bojí, protože by zřejmě způsobil nezvladate­lnou mnohamilio­novou vlnu uprchlíků do Jižní Koreje a Číny.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Směr Severní Korea Americká letadlová loď Carl Vinson s doprovodný­mi plavidly na cestě Pacifikem.
Foto: Profimedia.cz Směr Severní Korea Americká letadlová loď Carl Vinson s doprovodný­mi plavidly na cestě Pacifikem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia