Dnes Prague Edition

Domácí testery na alkohol lžou

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Řidiči, kteří si koupili přístroje na měření alkoholu, věří, že jim ukážou, kdy už lze řídit. V testu MF DNES však selhávaly i testery za tisíce korun. PRAHA Před Velikonoce­mi se to zjištění může řidičům hodit – spolehnout se po večírku před jízdou na domácí alkohol tester může skončit velkým průšvihem.

Ukázal to společný test MF DNES a BESIP dvanácti modelů osobních alkohol testerů, které jsou na trhu za stovky, ale i tisíce korun.

Některé přístroje, které MF DNES na pijících dobrovolní­cích za stejných podmínek vyzkoušela, ukázaly ve stejnou chvíli naprosto rozdílné údaje.

Přičemž se často lišily od skutečné hladiny alkoholu v krvi naměřené v laboratoři. A co hůř – alkohol testery často ukazovaly nižší hodnoty než skutečné.

Pro ilustraci: zatímco vzorový policejní přístroj značky Dräger zobrazil u jednoho dobrovolní­ka hladinu 1,56 promile alkoholu, přístroj Sencor spustil alarm a hlásil 4,0 promile. Naproti tomu tester AL 2500 opakovaně signalizov­al 0,2 promile. Rozdíl mezi oběma zařízeními tak byl dvacetinás­obný.

Ale ještě větší rozdíl by byl v možných následcích pro řidiče, který by vyjel na silnici s vírou, že má 0,2 promile a u policistů mu to projde. Mít za volantem přes jedno promile je trestný čin.

„U nás platí nulová tolerance, takže stačí pouze vědět, zda alkohol v sobě máme, nebo už jsme jej odbourali,“říká šéf oddělení BESIP Martin Farář. Naráží na to, že ani když přístroj ukáže 0,2 promile, nemá řidič za volantem co dělat.

Podle odborníka na závislosti, psychiatra Karla Nešpora, se už od hladiny 0,2 promile alkoholu prokazatel­ně zhoršují schopnosti řídit.

Jenže některá zařízení chybovala již při hladině alkoholu kolem 0,1 promile. Například v okamžiku, kdy laboratoř v krvi zjistila 0,19 promile alkoholu, ukázal český Solight i čínský Sencor shodně nulu.

U policistů výmluva, že vám váš alkohol tester ukázal nulu, neobstojí. Pokračován­í na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia