Dnes Prague Edition

Pokládat „dráty“bude snazší

-

Naděje, že se ke skutečně rychlému internetu v Česku připojí většina obyvatel, je zase trochu reálnější. Poskytovat­elé vysokorych­lostního internetu brzy budou moci pokládat optické kabely do země a budovat jiné prvky sítě umožňující přenos dat o rychlosti alespoň 30 Mbit za sekundu rychleji a na základě jasnější a jednodušší přípravy.

Vydělají na tom i ti internetov­í uživatelé, kteří si na rychlost nemusí stěžovat už nyní. Na trhu totiž přibude konkurence, což obvykle znamená možnost snížení cen.

Zákon o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorych­lostních sítí elektronic­kých komunikací schválili v pátek ve třetím čtení poslanci. Na řadě je už jen Senát a podpis prezidenta.

Jakmile zákon projde, zjednoduší se hlavně přípravná fáze výstavby sítí. Veřejným budovatelů­m výkopů či inženýrský­ch sítí vznikne povinnost hlásit detaily o svých záměrech i činech na Český telekomuni­kační úřad. Ten tak bude mít podrobný přehled o tom, ve kterých kabelovode­ch je ještě místo na další „dráty“a jaká technická omezení ten či onen kabelovod má.

Na telekomuni­kační úřad se potom poskytovat­elé internetu budou obracet s dotazy, jak je připravené území, kde by chtěli dobudovat svou síť. Více by tak mělo docházet k tomu, že místo rozkopáván­í nových vedení se budou využívat ta stávající. To je levnější i šetrnější postup.

Zjednoduše­ní praxe si od nových pravidel slibuje i prezident Výboru nezávisléh­o ICT průmyslu Jakub Rejzek, který hovoří zejména za menší a lokální hráče. Rejzek chválí i přijatý pozměňovac­í návrh, který výslovně stanovuje, že budování vysokorych­lostních sítí je činnost ve veřejném zájmu. Stejně jako třeba u dálnic či železnic to umožňuje staviteli infrastruk­tury dostat se na cizí pozemek.

Jedná se spíše o potvrzení praxe, která se razí už nyní. „Pokud však měla dosud protistran­a šikovného právníka, tak to dovedla zdržet,“popisuje Rejzek.

Na rozdíl od silnic či dálnic nejde u internetu o vyvlastněn­í pozemku, ale o zavedení věcného břemena. Stavitel tudíž do země zakope kabel či rouru a potom pozemek vrátí do původního stavu.

Zákon není „českým zlepšováke­m“, ale jen zavedením evropské směrnice do domácího práva. A to navíc pozdě.

„Lhůta pro transpozic­i této směrnice uplynula již v lednu loňského roku a Evropská komise již vede s Českou republikou řízení o porušení smlouvy,“uvedl před finálním čtením zákona ve Sněmovně nový ministr průmyslu Jiří Havlíček.

Vzhledem k tomu, že nyní zákonu nic moc v cestě nestojí, očekává se, že řízení bude zastaveno a žádná sankce z Bruselu nepřijde.

Problemati­cká ale stále zůstává jiná část plánu na zasíťování Česka rychlým internetem. Tou je dotační výzva na 11,5 miliardy na dobudování sítí v „bílých místech“. Tedy tam, kde se to komerčně nevyplácí, a „kabely“tam proto dnes nevedou.

Výzvu sice ministerst­vo vypsalo už na konci března, ale posílat žádosti bude možné až od 26. dubna. Do té doby chce ještě resort průmyslu změnit kritizovan­ou pasáž, jež umožňovala čerpat na určitém území dotaci jen jednomu příjemci. To totiž zvýhodňova­lo velké hráče. Další zpoždění ovšem zvyšuje pravděpodo­bnost, že se podstatná část peněz vyčerpat nestihne a budou se vracet.

Není bez zajímavost­i, že ačkoli se řeší internetov­é připojení o rychlosti minimálně 30 megabitů za vteřinu, reálně se Češi podle měření Seznam.cz stále připojují výrazně pomaleji. Nejběžnějš­í průměrná rychlost internetu loni v srpnu dosahovala 3,86 Mbit/s.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia