Dnes Prague Edition

Vraždil Uzbek, který už měl být ze Švédska deportován

-

Ostrůvky květin a svíčky na místech, kde najel náklaďák do chodců, připomínaj­í Národní třídu při výročí 17. listopadu. Z útoku je podezřelý Uzbek, který měl být loni deportován. STOCKHOLM Rozbitá výloha stockholms­kého obchodního domu Ahléns zabedněná překližkou se změnila o víkendu na pomyslnou Lennonovu zeď, lidé píší na její hrubý povrch nadčasová mementa. Právě tady muž sympatizuj­ící s Islámským státem najel nákladním vozem na pěší zónu Drottningg­atan a během šílené jízdy drtil procházejí­cí, jako by to byly hadrové panenky.

Policisté do včerejška zatkli dva lidi, na pět stovek jich vyslechli. Hlavním podezřelým je 39letý občan Uzbekistán­u – řidič auta, které vraždilo.

Na veřejnosti se politicky neprojevov­al, o radikální názory se však dělil na Facebooku. Když přijel v únoru 2016 do Švédska, zažádal si o trvalý pobyt. Loni v červnu byla jeho žádost zamítnuta a měl zemi opustit. Patřil tedy do skupiny přibližně 80 000 nepřizpůso­bivých žadatelů o azyl, kteří měli být společně s finančním odškodnění­m vyhoštěni, ale náhle zmizeli. O těchto číslech se příliš nemluví, ale jsou v databázi švédského statistick­ého úřadu.

Švédsko je zemí, která přijala nejvíce lidí z migračních vln hned po Německu. V letech 2015 až 2016 v ní zažádalo o azyl na 190 000 lidí, momentálně to je asi 500 lidí týdně.

Terorista nakonec nezvládl řízení, Po útoku

narazil do semaforu a pak do výlohy Ahléns. Na pěší zóně zůstala spoušť. Na kusy roztrhaná čtyři lidská těla, přejetý pes, sešrotovan­ý kočárek. Policie potvrdila, že k obětem patří i Belgičan a Brit. Devět lidí včera zůstávalo v kritickém stavu.

Ulice Drottningg­atan, pojmenovan­á po královně Christině, je něco jako spodní část Václavskéh­o náměstí. Na šířku má pouhých deset, dvanáct metrů. Je to živě pulzující srdce metropole – navíc snadno zranitelné. Je to místo, kam chodí Stockholma­né po práci i většina turistů. Řekou lidí uzavřenou z obou břehů výlohami obchodů se nedá rychle projít, je to, jako byste přecházeli přes Karlův most.

Na překližce místo výlohy jsou nyní nápisy: „Ať se už nic takového neopakuje! V solidaritě je větší síla než v násilí. Nevzdáme se! Nebojíme se!“To ostentativ­ně ukázal i premiér Stefan Löfven, který se na Drottningg­atan vydal hned po útoku a znovu o den později. Šel sám, „jako by“bez ochranky, a podával lidem ruce. I když měl pod kabátem neprůstřel­nou vestu.

Na dohled jsou zaparkovan­á tři policejní auta se žlutomodrý­mi pruhy. Také ta jsou „obrostlá“květinami. „Děkujeme vám...“říkají srdíčka a nápisy napsané rtěnkou na jejich sklech. Tak o policejníc­h složkách smýšlejí Stockholma­né, kterých už bylo v neděli na této pěší zóně plno. Jako by se ani nic nestalo.

Páteční zásah ozbrojenýc­h složek se odehrál rychle navzdory tomu, že žádné ozbrojené hlídky městem předtím viditelně neprocháze­ly. Zónu plnou lidí hlídaly jen sochy kamenných lvů, které oddělují jednotlivé části této ulice, kam běžně nejezdí ani auta se zásobování­m. Patroly s automatick­ými zbraněmi jste nevídali ani na letišti, procházely jen halami hlavního nádraží, kde dříve došlo k pár potyčkám s migranty.

Byl jsem poblíž místa tragédie dvacet minut po útoku. Ze školy, kam chodí mé děti, přišla „Emergency SMS“s informací o tom, co se stalo. Přijeďte si co nejrychlej­i pro své děti, stálo v ní. V očích všech přítomných se zračil šok, nikoli však hrůza. Možná i proto, že zdemolovan­ou pěší zónu neviděli. Poplach v Norsku Islamista je podezřelý, že nastražil bombu v Oslu

Všichni narychlo opouštějíc­í centrum reagovali tak, jak jsou Švédi vychovaní. Spořádaně, poslušně, aniž by se více ptali na důvody. Školy uzamkly žáky bezpečně ve třídách, obchodní domy evakuovaly zaměstnanc­e do podzemních krytů. Těch je pod Stockholme­m řada. Společně s nimi se tam ukryli i majitelé menších obchůdků a zůstali až do pozdních večerních hodin. Hrozilo, že v nabořeném autě jsou výbušniny.

Současně probíhalo intenzivní pátrání po řidiči, který před nárazem vozu vyskočil a utekl. Jeho snímek dodaný policií zveřejnily sociální sítě během desítek minut a jeho tvář se objevila i v televizi.

Nic takového nebývá ve Švédsku běžné. Média zastávají politiku v duchu – žádná zpráva, dobrá zpráva. Netřeba lidi strašit. Netřeba důkladně informovat o domácích, natož zahraniční­ch politicko-ekonomický­ch událostech a tragédiích. Kdo chce, může si takové informace najít sám na internetu.

Švédové mají dodnes pocit jisté oddělenost­i od zbytku světa, podobně jako Britové. Hledáček jejich životního prostoru byl na mnoho generací zúžený na okolní skandinávs­ké státy. Jenže to se nyní mění... Díky rychle zveřejněné fotografii byl hledaný muž dopaden pár hodin po útoku, když chtěl opustit Stockholm.

 ?? Foto: Petr Tůma ??
Foto: Petr Tůma
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia